VAKCINA SPREČAVA: Od sledeće godine počinje vakcinacija dece protiv raka grlića materice
Foto: Profimedia

VAKCINA SPREČAVA: Od sledeće godine počinje vakcinacija dece protiv raka grlića materice

Društvo -

Sredinom decembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u okviru nacionalne kampanje "Vakcina sprečava Srbija protiv raka grlića materice" održano je javno slušanje "Uloga i značaj HPV imunizacije" .

Tribinu je realizovalo udruženje građana Roditelj, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Cilj Javnog slušanja, na kojem su učešće uzeli predstavnici državnih institucija, eminentni domaći lekari, direktori kancelarije SZO i Kancelarije UNICEF-a, predstavnici profesionalnih organizacija i udruženja građana, bio je unapređenje javne svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka grlića materice i drugih HPV oboljenja imunizacijom.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Srbije Berislav Vekić, istakao je čvrstu opredeljenost Vlade Republike Srbije da se u narednom periodu stopa smrtnosti od ovog kancera drastično smanji i konačno u Srbiji pobedi rak grlića materice.

"Ministarstvo zdravlja je na osnovu preporuke RSK za infektivne bolesti i RSK za ginekologiju i predloga Instituta za Javno zdravlje preduzelo sve potrebne mere da 2017. godina bude godina u kojoj će i zvanično početi dobrovoljna HPV imunizacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina i to na teritoriji cele zemlje. Uporedo sa tim, skrining programi će ostatati u fokusu, jer samo uporedno spoveden program i primarne i sekundarne prevencije omogućava smanjenje oboljevanja i smrtnosti od bolesti izazvanih Humanim Papiloma Virsom“, rekao je Vekić.

Rak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat - razvija se pod uticajem Humanog papiloma virusa (HPV). A primarna prevencija, koja podrazumeva imunizaciju mlađe populacije, devojčica i dečaka uzrasta od 9-15 godina, protiv HPV virusa tipa 16,18, 6 i 11, glavnih uzročnika raka grlića materice, ali i drugih oboljenja izazvanih ovim virusom, najefikasniji je način prevencije ovog oboljenja.

HPV vakcina pruža visoko - efikasnu zaštitu od raka grlića materice i drugih oboljenja izazvanih HPV. Uspešno se primenjuje u 130 zemalja sveta, uključujući 19 zemalja Evropske unije i sve zemlje regiona.

U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Ovi podaci svrstavaju našu zemlju na drugo mesto po smrtnosti u Evropi i na četvrto mesto po broju obolelih.

Javno slušanje u Narodnoj skupštini Republike Srbije jedna je u nizu aktivnosti kampanje "Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice" kojima udruženje Roditelj nastoji da se čitava Srbija ujedini u borbi protiv raka grlića materice.

Rezultati istraživanja (Cesid)

  • 58% posto roditelja zna da je uzrok pojave raka grlića materice HPV
  • Na pitanje koje su bolesti povezane sa HPV infekcijom većina majki zna da je to rak grlića materice (74%), ali jako je dobro da je i 50% ispitanica odgovorilo da je takođe infekcija HPV odgovorna i za genitalne kondilome što je pokazatelj da se svest o infekciji HPV povećava
  • 62% ispitanica svesno je da su i žene i muškarci podložni HPV infekciji
  • na pitanje kome biste se od doktora obratili u vezi dodatnih informacija o prevenciji HPV oboljenja 81% ispitanica su navele da je to ginekolog
  • 61% ispitanica zna da postoji vakcina protiv HPV infekcija, a 74% njih kažu da su ova saznanja prikupile preko medija
  • 57% žena bi vakcinisalo svoju decu protiv HPV infekcija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track