VUČIĆ: Snaga Srbije je u tome što ne menja svoju politiku
Foto: RTS Printscreen

Bezbedna budućnost

VUČIĆ: Snaga Srbije je u tome što ne menja svoju politiku

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se snaga Srbije sastoji u tome što ona ne menja svoju politiku i što ne odustaje od politike neutralnosti.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, ako budu raspisani, biti istovremeno s predsedničkim, na proleće iduće godine."U istom dana bi bili (predsednički i parlamentarni izbori), ako ih bude bilo", rekao je Vučić za Radio-Televiziju Srbije.

Po njegovim rečima, u državnom budžetu je novac namenjen za predsedničke izbore i zato nema potrebe za dodatnim izdvajanjem za vanredne parlamentarne izbore.Vučić koji je lider Srpske napredne stranke, rekao je da se "ne bavi anketama, već svakodnevnim radom u Vladi" i da će kampanji za predsedničke izbore posvetiti "nekih 25 dana".

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

"Dobra godina za Srbiju"

Vlada Srbije ove godine neće imati deficit, dok će deficit opšte države biti 1,4 do 1,5 odsto, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić, ističući da je ova godina u ekonomskom smislu bila dobra za Srbiju.Vučić je na RTS rekao da će rast ove godine biti 2,8 odsto, a sledeće preko tri i do četiri odsto, što će značiti veće plate i penzije i bolji životni standard građana Srbije.“Ovo je bila dobra godina“, rekao je Vučić i zahvalio svim građanima koji su podržavali vladu, koja je, navodi, teško radila.

Vučić je rekao da je pred Srbijom još posla, da se moraju reformisati drzavna preduzeća, te da će biti potrebna reforma i Radio televizije Srbije, u ekonomskom i finansijskom smislu.Premijer je rekao da vlada ispunjava sve što je obećala, što se vidi i po ocenama Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, EBRD-a.Ističući da Srbiju svi u svetu cene zbog ekonomije koja napreduje, Vučić je rekao da će Srbija imati dobre odnose sa SAD, te da će imati kontakte i sa najvišim predstavnicima administracije novog predsednika SAD Donalda Trampa.Uspećemo u tome, uprkos želji mnogih da ne uspemo, rekao je Vučić.

"Ne odustajemo od neutralnosti"

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ne odustaje od vojne neutralnosti i da je snaga Srbija što ne menja svoju politiku."Nisam od onih što kad ode u Moskvu govori jedno, a kad ode u Vašington govori drugo. U Moskvi kažem da smo mi na evropskom putu, u Vašingtonu kažem da nećemo da uvodimo sankcije Ruskoj federaciji. To je naša politika", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija MiG-ove 29 iz Rusije dobija "potpuno besplatno", a da će platiti samo rakete (vazduh - vazduh i vazduh - zemlja) koje želi da ima. On je rekao da će sa nabavljenim MiG-ovima Srbija moći da zaštiti "gradove, sela i mostove", ali da nema nameru da vodi bilo kakve ofanzivne ratove i sukobe.

"Mi smo ovo uradili bismo zaštitili našu decu i da bismo im garantovali budućnost. Mnogo smo srpskih glava izgubli", rekao je premijer Srbije- On je dodao da je on MiG-ove 29 tražio u više navrata od predsednika Rusije Vladimira Putina, zato što "brine o budućnosti Srbije".

"Naš narod onakvu sudbinu kakvu je doživljavao 1995. i 1999. godine više neće doživeti", rekao je Vučić i dodao da je Srbija mnogo naučila iz svojih grešaka i da ima drugačiju i bolju budućnost.

"Imam puno poverenje u Vulina"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je dodao da će u ponedeljak, 26. decembra, "biti rešeno sve u vezi sa Srpskom listom", čiji deo poslanika se vratio u Skupštinu Kosova uprkos protivljenju Beograda.

Vučić je rekao i da "ima puno poverenje" u predsednika Pokreta socijalista, Aleksandra Vulina.

"Imam puno poverenje u Vulina i tu nije reč ni o njemu ni o njegovoj strnaci", rekao je Vučić za Radio televizuju Srbije.

Foto: Aleksandar Cile Jovanović
Foto: Aleksandar Cile Jovanović

On je rekao da je u to "bio upleten i strani faktor i neki Albanci" dodavši da je za ponedeljak sazvao sastanak na kojeme će "sve biti rešeno".

Predstavnici Srba u Vladi Kosova optužili su danas Vulina da je "u prelomnom trenutku pokazao političko licemerje" i "potvrdio savez" s premeijerom Kosova Isom Mustafom jer poslanike Srpske liste koji su se vratili ukosovski parlament, nije isključio iz stranke.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić ocenio je večeras u Leskovcu da medju predstavnicima Srba na Kosovu "vlada jedinstvo", ali da ma "pojedinih prodanih političara" koji "trče u zagraljaj Mustafi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja