STARTUJE PILOT-PROJEKAT: Građani će imati uvid u rad sudova samo jednim KLIKOM
Foto: Shutterstock

Inovacije od aprila

STARTUJE PILOT-PROJEKAT: Građani će imati uvid u rad sudova samo jednim KLIKOM

Društvo -

Dnevni učinak svakog suda u zemlji uskoro će, na samo jedan "klik" kompjuterskim mišem, moći da vide ne samo njegove sudije, već i nadležni u Visokom savetu sudstva, Vrhovnom kasacionom sudu, Ministarstvu pravde, ali i zainteresovani građani, putem internet-portala.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu pravde, do kraja aprila startovaće pilot-projekat sa sudovima opšte nadležnosti, a zatim i s privrednim, prekršajnim i drugim sudovima u zemlji.

Svi osnovni, viši, apelacioni i Vrhovni kasacioni sud i sada imaju poslovne aplikacije u koje unose osnovne podatke o broju pristiglih, rešenih i nerešenih predmeta. Iz njih bi mogao da se vidi učinak i suda i sudije. Oni su u obavezi da ih šestomesečno i godišnje, na papiru, s pečatom i potpisom predsednika suda, pošalju svom neposredno višem sudu, i uz njih tabelu o rezultatima rada.

Osim što je ovakav način rada spor i podaci se prikupljaju nedeljama, da bi se zatim slivali iz višeg u apelacione sudove, a onda "zatrpali" VKS, on otvara i mogućnost za "doterivanje" slike o radu pojedinog suda ili sudije - jer, moguće je u pismenom izveštaju "rešiti" i one predmete koji formalno još nisu rešeni.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zato se došlo na ideju, kako kaže Mario Maletić, šef Odseka za e-pravosuđe Ministarstva pravde, da se podaci iz poslovne aplikacije svakog pojedinačnog suda u zemlji svakodnevno slivaju u jedinstvenu bazu podataka i da niko ništa ne popunjava rukom:

- Na dnevnom nivou imaćemo izveštaje o tome kako koji sud radi, jer će se uneti podaci, na kraju svakog radnog dana, ažurirati u jedinstvenoj bazi za izveštavanje. Tako će u realnom vremenu moći da se poredi ko je ažuran a ko ne, znaćemo koji sud je najefikasniji u krivičnoj materiji, a koji u parničnoj... Sve bi to trebalo da doprinese generalno većoj efikasnosti srpskog pravosuđa - kaže Maletić.

Vrlo brzo, ukoliko pilot-projekat uspe, osim Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva, uvid u podatke imaće i obični građani, i to kroz zanimljiva vizuelna i grafička rešenja. Tako će, na izvestan način, i oni moći da kontrolišu rad domaćeg sudstva, na koji svi imaju primedbe.

- Verujemo da će, kada sve bude transparentno, sudije i sudovi biti zainteresovani da se njihov učinak vidi u javnosti. Transparentnost povećava i odgovornost i učinak - zaključuje Maletić.

Vremenom će biti dostupni podaci i o radu pojedinačnih sudija.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track