ŠANSA ZA VEĆI BROJ PACIJENATA: Za lečenje u banjama 334 miliona više nego prošle godine
Foto: Dragana Udovičić

Dobra vest

ŠANSA ZA VEĆI BROJ PACIJENATA: Za lečenje u banjama 334 miliona više nego prošle godine

Društvo -

BEOGRAD - U kasi Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja ove godine za medicinsku rehabilitaciju rezervisana su 334 miliona dinara više nego lane.

Tako će u banje na produženo lečenje moći da ode više od 42.089 osiguranika koliko ih je bilo prošle godine.

Svako od njih je, o trošku zdravstvenog osiguranja, bilo da je tamo upućen radi nastavka lečenja, posle preloma ili ugradnje veštačkih zglobova, radi saniranja posledica srčanog ili mozdanog udara ili zbog prevencije komplikacija određenih hroničnih bolesti, proveo u proseku 22,3 dana, dok jen npr. godinu dana ranije prosečno vreme oporavka bilo 21, 18 dana.

Oni su prošle godine ukupno proveli u rehabilitacionim centrima 938.890 dana.

Medicinska rehabilitacija zdravstvenu kasu prošle godine koštala 2. 951.035.106 dinara. Najviše je za ove troškove izdvojla filjiala RFZO u Nišu, sa čije teritorije je najviše osiguranika upućivano u banje, čak više nego iz Beograda, kažu u RFZO.

Osiguranici su najčešće sa uputom išli u Vrnjačku Banju, slede Niška Banja, Institut za rehabilitaciju u Beogradu, Ribarska Banja i Banja Koviljača.

Takođe, lekarske komisije RFZO su od ukupno 42.089 upućenih na rehabilitaciju u 2016. godini zbog prevencije pogoršanja, odnosno nastanka komplikacija kod obolelih od dijabetesa koji su na terapiji insulinom, uputile 7.914 odraslh osiguranih lica, sa 76. 967 dana propisanih rehabilitacionih procedura.

Na rehabilitaciju o trošku zdravstveng osiguranja prošle godine je upućeno i 1. 912 dece.

Njima je priznata rehabilitacija u trajanju od 39.893 dana.

Oni su najčešće upućivani radi prevencije nastanka komplikacija gojaznosti i prevencije nastaka komplikacija šećerne bolesti.

Na rehabilitaciju posle lečenja dece od zloćudnih tumora upućeno je 44 mališana, koji su u banjama zajedno proveli 1.255 dana.

(Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja