PRETHODNI PUT SMO BILI ISPOD PROSEKA: Đaci iz Srbije na probnom PISA testu od 3. aprila
Foto: Thinkstock

Provera znanja srednjoškolaca

PRETHODNI PUT SMO BILI ISPOD PROSEKA: Đaci iz Srbije na probnom PISA testu od 3. aprila

Društvo -

Probno PISA testiranje, u kojem će učestvovati više od 2.000 učenika iz 41 srednje škole, počinje 3. aprila i trajaće oko šest nedelja.

"Proba se organizuje da bi se proverile karakteristike testa, a eventualni nedostaci otklonili pre glavnog istraživanja, koje će se održavati početkom aprila sledeće godine. Suština učestvovanja Srbije u najvećoj međunarodnoj proveri kvaliteta obrazovanja nije definisanje naše pozicije u odnosu na druge države, već provera funkcionalnih znanja", kažu u Ministarstvu prosvete.
PISA testiranje organizuje se na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje šesnaestogodišnjaka, a u ovom ciklusu su to učenici prvog razreda srednje škole rođeni 2001. godine.
Za razliku od prethodne prilike za učestovanje, koju Srbija nije iskoristila 2015. godine, jer nisu bila obezbeđena sredstva, ovog puta ozbiljno se pristupilo pripremama.
Kako je i ministar prosvete Mladen Šarčević istakao, prvo je formiran tim za PISA testiranje, koji je prerastao u Savet, ekspertsko telo sačinjeno od četiri radne grupe usmerene na razne oblasti.
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
"Naši učenici sada će prvi put raditi test iz finansijske pismenosti, a novina je i da će sve zadatke rešavati pomoću računara", ističe Gordana Stepić, zadužena za finansijsko opismenjavanje.
Kako dodaju iz Ministarstva, prihodi i rashodi, štednja i krediti nisu do sada bile dovoljno zastupljene teme u obaveznom školskom programu, te je ono u saradnji sa Narodnom bankom Srbije pokrenulo realizaciju radionica kako bi mladi bili finansijski obrazovaniji.
"Plan je i da se izradi baza zadataka kojima se mere funkcionalna znanja, koja bi bila dostupna nastavnicima na onlajn portalu i to što pre, kako bi ih od septembra redovno koristili na časovima", dodaju iz Ministarstva.
U Srbiji se PISA istraživanje obavlja od 2001, a do sada se radila provera razumevanja pročitanog teksta, matematike i naučne pismenosti.
Na poslednjem testu na kome su učestvovali učenici iz Srbije 2012. godine, rezultati su bili ispod proseka - Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track