PROBNI TEST ZA MALE MATURANTE: Učenici se preznojavali mahom zbog geometrije
Foto: Dragana Udovičić

Provera znanja

PROBNI TEST ZA MALE MATURANTE: Učenici se preznojavali mahom zbog geometrije

Društvo -

Osmaci u Srbiji juče imali prvi probni test pred završni ispit, većina njih kaže da je test bio izuzetno težak i da će potražiti pomoć pred maturu

Osmaci u Srbiji juče su radili probni test završnog ispita iz matematike, a najviše problema zadala im je, kako su nam rekli, geometrija.Nakon završenog testa mišljenja malih maturanata o njegovoj težini bila su podeljena, ali se većina složila da je bio težak.Namučili se- Inače mi matematika slabije ide, uradio sam 12 zadataka od 20. Prvih deset je bilo prilično lako, ali zadaci iz geometrije su veoma teški, te ih nisam uradio. To moram da naučim. Do sada sam išao na besplatnu pripremnu nastavu i sam vežbao uz zbirku, ali ću morati da uplatim i dodatne privatne časove kako bih uvežbao i geometriju - rekao nam je jedan učenik beogradske osnovne škole „Drinka Pavlović“ koji planira da upiše elektrotehničku školu „Nikola Tesla“.Pomenuti zadaci iz geometrije zadali su muke gotovo svim učenicima s kojima smo razgovarali.- Bilo je preteško, a sigurna sam da će na pravom prijemnom zadaci biti još teži. Moraću da krenem i sa privatnim časovima što pre, kako bih što bolje odradila prijemni. Baš sam se namučila s razlomcima, decimalnim brojevima i geometrijom. Planiram da upišem neku stručnu školu - kaže učenica ove škole i dodaje da joj srpski i predmeti koji se polažu u okviru kombinovanog testa idu bolje nego matematika.Većina malih maturanata se pripremala u okviru besplatne pripreme koje su organizovale opštine, ali su se nakon ove probne provere složili da će početi da uzimaju i privatne časove kako bi ostvarili bolje rezultate.Dodatni časoviBilo je i onih kojima test nije bio toliko težak.- Zadaci su bili lakši nego inače na testovima koje radimo u školi. Potrudila sam se da uradim što bolje ono što znam i mogu. Najteži mi je bio poslednji zadatak iz geometrije, nisam ljubitelj te oblasti, uradila sam ga, ali ne znam da li je tačno. Verujem da će pravi prijemni biti znatno teži i zbog toga ću uzeti i dodatne privatne časove. Srpski jezik i predmeti u okviru kombinovanog testa mi znatno bolje idu - priča učenica S. S., koja planira da upiše srednju muzičku školu.

Još dva meseca za pripremeDANAS TEST I IZ MATERNJEG JEZIKAMali maturanti juče su rešavali zadatke iz matematike u okviru probnog testa. Danas će raditi test iz maternjeg jezika, a nakon toga i kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.Završni ispit za osmake zakazan je za 14, 15. i 16. jun. Prvog dana radiće se test iz maternjeg jezika, drugog test iz matematike, dok je za treći dan zakazan kombinovani test.

Nišlije na mukamaNEKI REŠILI KO OD ŠALE, NEKIMA TEŽE NEGO PROŠLE GODINEU Nišu je probni test iz matematike radilo više od 2.500 đaka. Među njima je bio i učenik OŠ „Vožd Karađorđe“ Marko Danilović.- Uradio sam 17 od dvadeset zadataka. Meni test nije bio težak jer sam dobar đak - najavljuje Marko.Njegov drug, koji nije želeo da bude imenovan, ističe da mu je test bio baš težak.- Jedva sam uradio 14 zadataka, ne znam ni koliko je od njih tačno. Meni je bila teška geometrija. Test je mnogo teži nego što sam mislio, naročito u odnosu na prošlu godinu - kaže on.M. M.

M. BRANKOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track