ZEMUNCI HTELI DA UBIJU NADU OBRIĆ: Šiptar bombom gađao njenog muža!
Foto: Aleksandar Jovanović

DOSIJE PODZEMLJE! Dokumenta tajne službe o sukobu dva kriminalna klana

ZEMUNCI HTELI DA UBIJU NADU OBRIĆ: Šiptar bombom gađao njenog muža!

Društvo -

Dušan Spasojević, vođa „zemunskog klana“, naredio je bombaški napad na Aca Ivanovića, u to vreme supruga pevačice Nade Obrić, jer je sumnjao da aktivnosti „zemunaca“ prenose Ljubiši Buhi Čumetu, vođi „surčinskog klana“!

Aco Ivanović, dugogodišnji suprug folk pevačice Nade Obrić, devedesetih godina održavao je tesnu saradnju s mnogim poznatim kriminalcima, a nakon 2000. gotovo svakodnevno je komunicirao i sa članovima „surčinskog“ i „zemunskog klana“, otkriva Kurir nakon ekskluzivnog uvida u dokumenta srpske tajne službe!

Kako se navodi u jednom od „preseka saznanja“ bezbednosnih službi o Ivanoviću, njegove aktivnosti na ovom polju počinju 1990, kad se pojavljuje kao bliska veza beogradskog policijskog inspektora Miroslava Bižića, koji je početkom devedesetih bio „čovek DB“ u policiji, te neko ko je za prljave poslove države regrutovao ljude iz kriminalnog podzemlja.Akcije u inostranstvu- Raspoloživa saznanja ukazuju da je Ivanović bio upoznat s većinom specijalnih operacija Službe državne bezbednosti koje su u tom periodu izvođene u inostranstvu, a u kojima je učestvovao i sam Bižić. Iz tog perioda datiraju i Ivanovićevi kontakti s poznatim beogradskim kriminalcima Jusufom Bulićem Jusom, Veselinom Veskom Vukotićem i Đorđem Božovićem Giškom - navodi se u dokumentu srpske tajne službe koji Kurir ekskluzivno objavljuje.U istom dokumentu se dodaje da je Obrićkin muž takođe i bliska veza više osoba iz kriminalnih struktura u Srbiji, a zatim se detaljno opisuje njegova povezanost sa „surčinskim“, ali i „zemunskim klanom“, čiji su pripadnici, podsetimo, nekoliko godina kasnije osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića.Kako se može zaključiti iz dokumenata, na Ivanovićevu imovinu, baš zbog veze ova dva klana, bačena je bomba 2002.- Između ostalih, (Ivanović, prim. nov.) ostvaruje česte, skoro svakodnevne kontakte s Ljubišom Buhom Čumetom, vođom „surčinskog klana“. Izuzetna bliskost pomenute dvojice, kao i izražena sumnja Dušana Spasojevića, u vreme dok je predvodio zemunsku kriminalnu grupu, da Ivanović obaveštava Buhu o planovima i aktivnostima te grupe, doveli su do podmetanja eksplozivne naprave u dvorište Ivanovićevog auto-servisa na Novom Beogradu avgusta 2002. od strane pojedinih pripadnika „zemunskog klana“ - navodi se u strogo poverljivom dokumentu srpske bezbednosne službe.Osuđeni u SpecijalnomNa kraju se zaključuje da postoji sumnja da su eksplozivnu napravu postavili i aktivirali Dušan Krsmanović, Aleksandar i Miloš Simović, Milan Jurišić i Nenad Šare, koji su kasnije i osuđeni za ovaj napad pred Specijalnim sudom.Podsetimo, čuvena folk pevačica je u braku s Ivanovićem bila 15 godina, a razveli su se 2004.

Mafija Od ljubavi do borbe za istrebljenje ŠIPTAR U ČUMETA GLEDAO KAO U BOGA, A ONDA SLAO UBICE NA NJEGALjubiša Buha Čume i Dušan Spasojević Šiptar su tokom druge polovine devedesetih blisko sarađivali, ali je 2002. godine među njima izbio pravi rat. O njihovoj saradnji možda je najbolje posvedočio Dejan Milenković Bagzi, njihov nekadašnji prijatelj, a danas svedok-saradnik. On je, naime, jednom prilikom na sudu kazao da je do kraja devedesetih Spasojević u Čumeta gledao kao u boga.- Spasojević je u to vreme govorio da bi za Buhu uradio bukvalno sve što traži, da bi i rođenu ćerku ubio kad bi to od njega zatražio - svedočio je Bagzi. Međutim, ta „ljubav“ je pukla 2002, kad su se Spasojević i „zemunci“ okrenuli protiv Buhe i u noći između 20. i 21. decembra digli u vazduh njegovo preduzeće „Difens roud“. Spasojević je, kako je kasnije dokazano na sudu, odlučio da ubije Buhu jer je saznao da je postao svedok-saradnik Specijalnog tužilaštva i da će biti glavni saradnik u procesu protiv „zemunskog klana“.

Izjava Ivanović progovorio NE ZNAM KO JE DUŠAN SPASOJEVIĆNada Obrić ni juče nije odgovarala na naše pozive, ali se njen bivši suprug oglasio povodom informacija da je sarađivao s ljudima iz kriminalnog podzemlja i DB, te da se s njima sastajao u Obrićkinom stanu. On tvrdi da navodi iz jučerašnjeg teksta Kurira, koji su izvučeni iz dokumenata tajne službe, nisu potpuno tačni. Kako je rekao na početku telefonskog razgovora, „jedan deo je tačan, a jedan nije“. Upitan o svojim nekadašnjim vezama s mafijom i tajnom službom, te obavljanju njihovih prljavih poslova, on odgovara:- Je l‘ država kriminalna? Ako su ljudi koji su vodili te poslove kriminalci, onda pričajte s njima. Ja nemam veze s kriminalnim podzemljem, nisam imao ni devedesetih.Govoreći o kontaktima s Buhom i Spasojevićem, kao i tvrdnjama da je kod Čumeta cinkario Šiptara, Ivanović kaže:- Ne znam ko je Dušan Spasojević. On se nije zvao Šiptar, nego Duća. Nadimak Šiptar je dobio kasnije. Ma nisam ga poznavao... On je sa svojim klanom bacio bombu na moj servis.

Prijatelji Aca IvanovićaJusuf Bulić Jusa

* poznati srpski kriminalac* u kriminalne vode ušao sedamdesetih s Radetom Ćaldovićem Ćentom* član klana Ljube Zemunca* vlasnik fudbalskog kluba Železnik* ubijen 4. maja 1998, ispred kafića na Novom Beogradu* izrešetan rafalima iz „kalašnjikova“Veselin Vesko Vukotić* rođen 12. februara 1958. u Nikšiću* nazivaju ga najpoznatijim crnogorskim kriminalcem u Srbiji* bio je osumnjičen za ubistvo boksera Andrije Lakonića 1990.* nakon Lakonićevog ubistva, Miroslav Bižić mu pomogao da pobegne iz zemlje* trenutno se, prema dostupnim informacijama, bavi poslom povezanim s fudbalomĐorđe Božović Giška* dobro poznat u beogradskom podzemlju* osnivač paravojne formacije Srpska garda, zajedno s liderom SPO Vukom Draškovićem* učestvovao u ratnim borbama oko Gospića* stradao na ratištu kod Gospića 1991. godine* okolnosti pogibije nisu rasvetljene, njegova majka tvrdi da ga je ubila država

Boban Karović

ŠOKANTNO! DOSIJE PODZEMLJE: Mafija i DB spremali akcije u vili Nade Obrić!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja