NAORUŽANI: Puške i bodeži za srpske ministre

Šta su članovi Vlade dobijali na poklon

NAORUŽANI: Puške i bodeži za srpske ministre

Politika -

Među darovima koje su strani državnici poklanjali našim funkcionerima, osim hladnog i vatrenog oružja, ima i knjiga, ćilima, tanjira, kravata, ikona, ali i žestokih pića

Srpski ministri naoružani su do zuba! To je prvi utisak kada se pogleda spisak protokolarnih poklona koje su dobijali tokom 2016. godine, a koji je juče obelodanila Agencija za borbu protiv korupcije!Naime, u katalogu poklona za prethodnu godinu na spisku darova koje je dobio premijer Aleksandar Vučić našle su se dve mačete - jedna srebrna sa smaragdima, čija je vrednost 50.000 dinara, koju mu je uručio predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, i druga koja je replika mačete iz dinastije Han i čija je vrednost 40.000 dinara, a dar je predsednika Kine Si Đinpinga. Tu su i srebrni bodež i kožna kamča sa poludragim kamenjem, čija je vrednost 30.000 dinara.Inače, Vučić je dobio i najveći broj poklona i nijedan nije uzeo za sebe, već su sada javna svojina.Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić dobio je čak dve automatske puške čija je vrednost sto hiljada dinara, a poklon je potpredsednika vlade Ruske Federacije Dmitrija Rogozina. Dačić je primio i dosta knjiga, ali i poneki vez na svili.

Vredan dar... Si Đinping poklonio Vučiću repliku mačete iz dinastije Han
Vredan dar... Si Đinping poklonio Vučiću repliku mačete iz dinastije Han

Među protokolarnim poklonima ministra policije Nebojše Stefanovića našla su se dva paradna bodeža - jedan je dobio od komandanta SAJ Spasoja Vulevića i njegova vrednost je 55.000 dinara, dok je drugi bodež poklon ministra unutrašnjih poslova Mađarske Šandora Pintera, a vredan je 43.000.Kada je reč o darovima koje je dobio potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, tu je stvar vrlo jednostavna. On je na poklon dobio nekoliko flaša žestine, ali i sitnice poput fleš memorije, kravate, rokovnika, kutija za vizitkarte, kalendara. Najskuplji poklon koji je dobio je dres košarkaške reprezentacije Srbije, koji vredi dve i po hiljade dinara, a dobio ga je od Miloša Teodosića. Jedino je u njegovom slučaju sve pripalo njemu, odnosno vodi se kao lična svojina.

Procenjuje se vrednostMAJI GOJKOVIĆ TANJIRI I PEPELJAREIako procena poklona predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković još nije objavljena, na spisku darova koje je primila našle su se uglavnom knjige, ali i đakonije poput tanjira, staklenih figura i pepeljara. Najzanimljiviji poklon Gojkovićeva je dobila od predsednika vlade BiH Fadila Novalića, a reč je o četiri srebrnjaka sa motivima džamije, crkve, katedrale i sinagoge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track