Škole počinju da objavljuju rezultate

Mala matura

Škole počinju da objavljuju rezultate

Društvo -
Iako je predviđeno da se preliminarni rezultati objave najkasnije sutra, 21. juna, neke osnovne škole najavile su da će osmaci već od danas moći da saznaju kako su uradili i koliko bodova osvojili na testovima

BEOGRAD - Posle završetka polaganja male mature osnovne škole će od danas početi da objavljuju prve rezultate koje su osmaci postigli na testovima iz srpskog jezika i matematike.

Iako je po kalendaru upisnih aktivnosti predviđeno da se preliminarni rezultati objave najkasnije sutra, 21. juna, neke osnovne škole najavile su da će osmaci već od danas moći da saznaju kako su uradili i koliko bodova osvojili na testovima koje su polagali prethodna dva dana.

U dogovoru s poverenikom za informacije od javnog značaja, od ove godine rezultati završnog ispita biće istaknuti unutar osnovnih škola, a ne, kao do sada, na ulaznim vratima ili prozorima.

Eventualne žalbe učenika na rezultate podnose se nakon zvaničnog objavljivanja preliminarnih rezultata 21. juna u osnovnim školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama dan kasnije, 22. juna. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.

Rezultai na sajtu biće objavljeni pod šiframa poznatim đacima i roditeljima. Ključevi sa rešenjima testova iz matematike iz srpskog jezika objavljen je na sajtovima Ministarstva prosvete i nauke i Radio-televizije Srbije.

Na završnom ispitu, učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, što znači maksimalno 40 bodova. Na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole i na osnovu rezultata na završnom ispitu izvršiće se rangiranje učenika.

Na testovima iz srpskog jezika i matematike ima 50 odsto nepoznatih pitanja, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto potpuno poznatih zadataka. Preliminarni rezultati završnog ispita zvanično će biti objavljeni u četvrtak, 21. juna.

Osmi razred završilo je 78.004 učenika, a u srednjim školama ima 83.335 slobodnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track