Nova vlada treba da reši dugovanja u zdravstvu

Zoran Stanković

Nova vlada treba da reši dugovanja u zdravstvu

Društvo -
Osnovni problem je neuplaćivanje doprinosa Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje koji finansira zdravstvene ustanove, podsetio je ministar zdravlja Srbije u tehničkoj vladi Zoran Stanković

BEOGRAD - Nova Vlada Srbije će morati da reši dugovanja u zdravstvenom sistemu, s obzirom da je poništena odluka prethodne vlade koju nije prihvatila farmaceutska industrija, izjavio je ministar zdravlja Srbije u tehničkoj vladi Zoran Stanković.

"Rekli smo javnosti osnovne probleme zdravstva i između ostalog to da pravni subjekti ne uplaćuju zdravstveno osiguranje za svoje radnike. Zdravstvene ustanove danas duguju oko 300 miliona evra što dobavljačima lekova, što za energente ili po drugoj osnovi", rekao je ministar tokom skupa "Da li je srpsko zdravstvo najgore u Evropi?".

Stanković je istakao da je to predočio Vladi koja je sa zakašnjenjem donela odluku koju je farmaceutska industrija, kako je kazao, u prvi mah prihvatila, a kasnije nije, posle čega je i poništena.

Stanković je podsetio da je osnovni problem neuplaćivanje doprinosa Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) koji finansira zdravstvene ustanove.

On je naveo da je budžet Ministarstva zdravlja od 35 miliona evra upola manji nego 2007, a budžet RFZO od dve milijarde evra, iz kojeg se između ostalog plaćaju lekovi i plate, nije dovoljan sa funkcionisanje zdravstenvog sistema.

"Nisam zadovoljan stanjem u zdravstvenom sistemu, ali svi problemi i nedostatak pravne regulative, finansijske discipline i nedostatak utvrđivanja odgovornosti u prethodnom periodu opterećuje zdravstveni sistem i danas", rekao je Stanković povodom rangiranja Srbije na poslednje od 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvenih usluga, što je tema današnjeg skupa.

Izveštaj o tome, predstavljen Evropskom parlamentu, sačinila je holandska organizacija Helt Powerhaus. U izradi, po rečima Stankovića, ništa nije zvanično zatraženo iz Ministarstva zdravlja.

"Ako neko danas pokušava da prikaže da se ništa ne radi protiv korupcije, moram da pitam šta je sa Institutom za onkologiju u Sremskoj Mitrovici. Tamo je bilo sedam osam inspekcija - budžetskih, UBPOK-a, ministarstva zdravlja i drugih, i ustanovili su stanje predali slučaj pravosuđu i tužilaštvu. Šta dalje da uradi zdravstveni sistem? Da li da vodimo istragu i utvrđujemo krivicu ili to treba neko drugi?", upitao je on.

Stanković je dodao da treba utvrditi ko i pod kojim okolnostima iznosi "neke podatke".

"Ja bi vas zamolio, počnite od mene, ali onda vidite šta su ti ljudi do sada ostvarili u zdravstvenom sistemu", kazao je ministar.

Na skupu u zgradi Narodne banke Srbije učestvovali su i predstavnici udruženja pacijeneta, zaštitinik građana Saša Janković, zdravstvenih ustanova i Lekarske komore Srbije.

Predstavnik udruženja "Pravo na zdravlje" Miroslav Petrović je ocenio da su u Srbiji prava pacijenta utvrđena, ali se ne ostvaruju.

"Zbog toga je nastalo regionalno "crno tržište" za koruptivno bogaćenje dela ljudi", rekao je on.Akademik Miodrag Ostojić je naveo da su autori liste, po kojoj je zdravstveni sistem Srbije poslednji, u obrazloženju načina bodovanja na upit Ministarstva zdravlja Srbije, naveli da je bodovanje po uzoru na - takmičenje za "Pesmu Evrovizije".

"Ta organizacija je poluprivatna i već je davala izveštaje o stanju zdravstva. Dobro bi bilo da to rangiranje shvatimo takmičarski i u tom smislu se pripremimo za bolji plasman 2013. godine", dodao je on.

Predsednik fondacije Centar za demokratiju koja je, sa fondacijom Fridrih Ebert, organizovala skup, Dragoljub Mićunović je istakao da su zdravlje i obrazovanje najvažniji za svakoga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track