Urediti nadležnosti lokalnih ombudsmana
Foto: KURIR

Urediti nadležnosti lokalnih ombudsmana

Društvo -
U Srbiji ne postoji zakon koji detaljno uređuje nadležnosti lokalnih ombudsmana što je jedna od najvećih prepreka efikasnom obavljanju te delatnosti

BEOGRAD - U Srbiji ne postoji zakon koji detaljno uređuje nadležnosti lokalnih ombudsmana što je jedna od najvećih prepreka efikasnom obavljanju te delatnosti, ocenjeno je danas na skupu na kojem je predstavljena studija o lokalnim ombudsmanima.

Zaštitnica građana Vojvodine Aniko Muškinja Hajnrih kazala je da rad lokalnih ombudsmana time otežen i istakla da opštinski akti ne mogu da zamene zakon koji bi uređivao tu oblast.

Srbija ima 20 lokalnih ombudsmana koji pokrivaju oko desetine ukupnog brojaopština i gradova.

Zamenik zaštitnika građana Srbije Goran Bašić naveo je da je posao ombudsmana složen i težak i da je stoga neophodno da se preciznije odredi položaj lokalnog ombudsmana.

On je istakao da samo jedan red koji je o toj instituciji napisan u Zakonu o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, nije dovoljan i dodao da su lokalni ombudsmani prepušteni sami sebi i svojoj savesti.

Pomoćnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu Saša Mogić rekao je da je neophodan razvoj lokalnih ombudsmana i istakao da je to ministarstvo otvoreno za izmene i dopune zakona koje bi doprinele poboljšanju stanja.

Šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji Jan Lineburg je rekao da je ombudsman od izuzetnog značaja za svaku zemlju jer štiti prava građana prilikom zloupotrebe državne uprave i jer je u službi zaštite ljudskih i manjinskih prava.

On je ukazao da uspostavljanje te institucije na lokalnom nivou, nivou pokrajine i dzrzave, osigurava dobru upravu na svim nivoima.

Udruženje zaštitnika građana u jedinicama lokalne samouprave i Misija OEBS su danas potpisali Pismo o namerama čiji je cilj poboljšanje položaja lokalnih ombudsmana.

Zaštitnik građana spada u kontrolne, nezavisne institucije. Danas predstavljena studija je pokazala da lokalni ombudsmani ne smeju postojati kao pojedinci bez adekvatne službe, da moraju imati punu finansijsku i funkcionalnu autonomiju, a potrebno je urediti i način na koji se biraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track