SAMO ZA VOZAČE U SRBIJI: Šokiraćete se kad saznate koliki deo života izgubite čekajući na semoforu!

Kad će to zeleno svetlo

SAMO ZA VOZAČE U SRBIJI: Šokiraćete se kad saznate koliki deo života izgubite čekajući na semoforu!

Društvo -

BEOGRAD - Vozači u Srbiji izgube šest meseci života čekajući na semaforima, a to ih i fnansijski košta.

Ovo je rezultat istraživanja finansijskog portala Kamatica, koji je želeo da izračuna koliki je trošak na godišnjem nivou i kolika bi bila ušteda kada bi se neoptimizovani semafori uklonili.

Jedan od najvećih potrošača su semafori, kaže za finansijski portal Kamatica Dušan Uzelac."Veliki broj semafora nije u funkciji od kada su postavljeni, dok je nekolicina prestala da radi tokom vremena. Najveći trošak je gorivo, a ukoliko se uzme u obzir da se u istom trenutku zaustavi više vozila, trošak od tri dinara se množi sa ukupnim brojem automobila", smatra on.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Crveno svetlo u proseku zaustavi četiri automobila. Čekanje na jednom semaforu košta vozače do 10.000 dinara dnevno. U Srbiji ima skoro 1.000 semafora koji nisu u funkciji ili su potpuno nepotrebni.

Na godišnjem nivou na ime goriva i amortizacije vozila usled neoptimizovanih semafora potrošimo 30 miliona evra, a ako na ovaj iznos dodamo trošak izgubljenog vremena od 20 miliona evra, na kraju nas čekanje na semaforima košta 50 miliona evra.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako će Vučić uhlebiti Nikolu Selakovića?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track