PRAZNA KUĆA FILM O SRBIMA OTETIMA RADI TRGOVINE ORGANIMA: Ovo su jeziva svedočenja njihovih porodica
Foto: Printscreen Vimeo.com

PRAZNA KUĆA FILM O SRBIMA OTETIMA RADI TRGOVINE ORGANIMA: Ovo su jeziva svedočenja njihovih porodica

Društvo -

Pre i tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999 oteto je preko 1800 ljudi od kojih su većina bili Srbi. Iako broj otetih zapravo nikada nije tačno utvrđen, jer je bilo situacija kada su Šiptari u logore vodili čitave porodice pa i sela, tako da niko nije ostao da ih traži.

Prema tvrdnjama više različitih istražnih institucija i novinara kao u ovom slučaju,nedvosmisleno je dokazano da je najveći broj kidnapovanih završio kao žrtve tgovine organima u zloglasnoj „Žutoj kući“.

Dvoje italijanskih novinara Nikola Sesa i Kristiana Elia su o tome snimili film " Prazna kuća". Filim govori o ispovoesti porodica nestalih Srba koji su oteti 1998/ 1999. i odmah po završetku rata kojima se gubi svaki trag.

foto: Printscreen Vimeo.com

Srđan, mlađi brat kidnapovanog Dragana Ristića, svedoči u filmu " Prazna kuća" o otmici do koje je došlo 22. juna 1999. godine na radnom mestu u fabrici baterija IBG u Gnjilanu, kada Dragan nije znao da tog dana niko od njegovih kolega Srba nije otišao na posao a šiptarski teroristi su već zauzeli fabriku. Sa Draganom kidnapovana su još trojica Roma od kojih je jedan kasnije detaljno opisao događaj Srđanu, što on opisuje u ovom filmu, pišu KM novine.

Prema njegovim saznanjima, do kojih je došao preko svojih izvora na albanskoj strani, njegov brat je iz jednog od logora odveden u Burel u Albaniju, gde se i nalazi Žuta kuća posle čega mu se gubi svaki trag.

U drugom delu govori Olgica Božanić koja je sa svojom porodicom doživela napad UČK na Orahovac. Po odbijanju napada i oslobađanju Orahovca od šiptarskih terorista, na putu njihovog povlačenja, svi Srbi iz sela Retimlje i Opteruša odvedeni su. Niko se više nije živ vratio a mnogima se zauvek gubi trag.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track