BURA U SANU: Smenjen akademik Časlav Jocić, on tvrdi da je ta odluka ništavna
Foto: Stefan Jokić

Razdor u Odeljenje za društvene nauke sAnu

BURA U SANU: Smenjen akademik Časlav Jocić, on tvrdi da je ta odluka ništavna

Društvo -

Četvorica od ukupno šestorice članova Odeljenja društvenih nauka SANU na vanrednom skupu održanom 15. juna odlučili su da akademiku Časlavu Ociću prestaje dužnost sekretara odeljenja.

O tome su istoga dana dopisom obavestili predsednika Akademije Vladimira S. Kostića, piše „Politika”.

Akademici Dimitrije Stefanović, Tibor Varadi, Kosta Čavoški i dopisni član Aleksandar Kostić u odluci u koju je „Politika” imala uvid konstatuju da je u poslednjih nekoliko meseci došlo do oštrih nesuglasica između Časlava Ocića i više članova Odeljenja društvenih nauka SANU, što je dovelo do blokade rada.

„U više navrata je bez uspeha pokušavano da se ova situacija prevaziđe stavljanjem na dnevni red pitanja – ko bi u nastaloj situaciji trebalo da obavlja zadatak sekretara odeljenja. S obzirom na ponovljene neuspele pokušaje da se ovo pitanje reši, bili smo prinuđeni da 15. juna održimo vanredni sastanak našeg odeljenja u čijem su radu učestvovale dve trećine njegovih članova. Na tom sastanku odlučeno je da akademiku Časlavu Ociću prestaje dužnost sekretara Odeljenja društvenih nauka”, precizirala su četvorica akademika u svom dopisu predsedniku SANU.

Na vanrednom skupu, za novog sekretara odeljenja izabran je akademik Dimitrije Stefanović, a Aleksandar Kostić se, kako je navedeno, „umoljava da i dalje obavlja dužnost zamenika sekretara odeljenja”, konstatuje se u odluci četvorice akademika. Akademik Stefanović je doktor filozofije Oksfordskog univerziteta, obavlja dužnost generalnog sekretara SANU od 29. marta 2007, a oblast njegovog rada je muzikologija.

Pored razrešenog Ocića, vanrednom sastanku nije prisustvovao i akademik Danilo Basta.

Časlav Ocić je za „Politiku” rekao da je njegovo razrešenje antistatutarna i ništavna odluka.

– Ovo je četvrti put da pokušavaju da me smene. Namera je da Odeljenje društvenih nauka izvrši autoeutanaziju ili da se u SANU uguraju tehnomenadžeri i time steknu društveni i naučni legitimitet. Cilj je da se Odeljenje društvenih nauka ne bavi aktuelnom strategijom razvoja zemlje već istorijom, jer to ne zadire u interese živih aktera i konfiguraciju moći – napominje Ocić, ukazujući da se sednice Odeljenja društvenih nauka pretvaraju u rijaliti šou.

U zvaničnoj biografiji na sajtu SANU navodi se da je Ocić doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i da je zaposlen kao vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini i redovni profesor na Megatrend univerzitetu primenjenih nauka u Beogradu.

Akademici Tibor Varadi i Kosta Čavoški nisu želeli da komentarišu zbog čega su nezadovoljni radom Časlava Ocića, pozivajući se na pismo koje su uputili predsedniku SANU.

Ocić je nedavno kritikovao pravac u kojem ide Srbija i njena nauka, ali i svet i njegova nova ekonomija. Izjavio je da u Odeljenju društvenih nauka nema nijednog antropogeografa, etnologa-antropologa, demografa, sociologa, kulturologa, kao i da je u vrhu prioritetnih ciljeva naučne delatnosti – maksimizacija profita.

Istog dana kada je održan vanredni skup četvorice akademika, predsednik SANU je obavestio pismom članove Izvršnog odbora Akademije da je dobio dopis o promeni sekretara Odeljenja društvenih nauka.

U tom pismu poslatom članovima Izvršnog odbora SANU, akademik Kostić je za četvrtak u podne zakazao redovnu sednicu Predsedništva SANU sa jednom tačkom dnevnog reda – stanje u Odeljenju društvenih nauka.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako bez kvalifikacija SNS kadar dobija direktorsku funkciju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja