RADIKALI ZA UKIDANJE PRIJEMNIH ISPITA ZA SREDNJE ŠKOLE I FAKULTETE: Obrazovanje ne sme biti privilegija bogatih i onih sa vezom!
Foto: Aleksandar Jovanović

SRS poziva na hitnu izmenu zakona

RADIKALI ZA UKIDANJE PRIJEMNIH ISPITA ZA SREDNJE ŠKOLE I FAKULTETE: Obrazovanje ne sme biti privilegija bogatih i onih sa vezom!

Društvo -

Srpska radikalna stranka založila se za ukidanje testova za upis u srednje škole i na fakultete i pozvala Ministarstvo prosvete da hitno pripreme izmene zakona u tom cilju.

"Obrazovanje u Srbiji mora svima biti dostupno pod istim uslovima. Školovati se mogu svi koji to žele i to besplatno. Obrazovanje ne sme biti privilegija bogatih ili onih koji imaju veze kod nadležnih u ministarstvu, na fakultetima ili u školama", navodi se u saopštenju radikala.

Dodaju da se to postiže, između ostalog, i omogućavanjem upisa u srednje škole i na fakultete na osnovu rezultata postignutih tokom školovanja, bez suvišnih i uvek sumnjivih testova.

Radikali upozoravaju da svake godine testiranje budućih srednjoškolaca i studenata prati niz nepravilnosti i afera koji ostavljaju trag u budućem školovanju ovih mladih ljudi, preko čijih leđa se prelamaju te afere, a u koje su uvek umešani upravo oni koji bi trebalo da omoguće ravnopravnost svih budućih srednjoškolaca i studenata.

"To što je ministarstvo u slučajnim kontrolama utvrdilo izvesne nepravilnosti u školama, u tri upravna okruga, baca sumnju i na ostale škole, obesmišljava testiranje i nepotrebno traumira sve srednjoškolce koji strahuju da se i u njihovim školama ne otkrije neki nedostatak", naglašavaju radikali.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track