VUČIĆU SMETAJU I RADNICI: Krivi mu štrajkači Fijata za odlazak investitora
Foto: Vladimir Milovanović

BRUKA

VUČIĆU SMETAJU I RADNICI: Krivi mu štrajkači Fijata za odlazak investitora

Društvo -

Predsednik kaže da su zaposleni u FCA u Kragujevcu oterali stranu firmu koja je htela da ulaže u taj grad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić okrivio je radnike FCA u Kragujevcu da totalnom obustavom rada rasteruju investitore!

On je kazao da je svima u interesu da se što pre završi štrajk u fabrici automobila „Fijat“ i istakao da je jedna inostrana kompanija bila zainteresovana da ulaže u Srbiju i da je jedna od ponuđenih destinacija bio Kragujevac, ali da njeni predstavnici nisu otišli u taj grad baš zbog sadašnjeg štrajka u „Fijatu“.

Vučić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da razume radnike i da je uvek na njihovoj strani, ali da taj problem mora da se reši što pre. Upitan da li država ima mehanizme da utiče na završetak obustave rada, Vučić je rekao da je Srbija manjinski vlasnik i da nema mogućnost da naređuje većinskom vlasniku kako da to reši.

foto: Vladimir Milovanović

Razočaranje

Zoran Marković, predsednik štrajkačkog odbora FCA, razočaran je ovakvom reakcijom predsednika Srbije.

- Kako bilo ko sme da kaže da je radnik koji je radio tri posla za jednu platu od 300 evra kriv za bilo šta! Radnici Kragujevca su uvek bili kooperativni i vredni, a ovde je u pitanju nesporazum sa poslodavcem. Ne vidim razlog zašto bi neko odustao od investicija u Kragujevac, jedino ako baš insistira na jeftinoj radnoj snazi od 130 dinara po satu! - rezigniran je Marković.

Na Vučićevu izjavu reagovala je i Socijaldemokratska unija.

Glumi nemoć

- Umesto što glumi nemoć, Vučić mora da obavesti javnost kakav je uopšte stav Republike Srbije prema štrajkačkim zahtevima, da li su zahtevi za državu kao vlasnika 33,33 odsto preduzeća FCA Srbija prihvatljivi ili ne, da li je o svom stavu obavestila većinskog vlasnika i šta joj je većinski vlasnik odgovorio. Iz Vučićeve izjave da je „uvek na strani radnika“ verovatno treba da shvatimo da za Republiku Srbiju štrajkački zahtevi jesu prihvatljivi, to jest da se manjinski i većinski vlasnik FCA Srbija ne slažu kad je reč o štrajku - navode u SDU i dodaju:

- Lošu investicionu klimu ne stvaraju opravdani zahtevi radnika, nego vlast koja poručuje ulagačima da je zakon jačeg jedini koji važi u Srbiji.

Kurir / E.K.

Foto: Vladimir Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track