BUDITE OPREZNI: Sezona provala u stanove u punom jeku
Foto: Shutterstock

DA VAM LETOVANJE NE PRESEDNE

BUDITE OPREZNI: Sezona provala u stanove u punom jeku

Društvo -

Vreme godišnjih odmora neizostavno je i ovog leta počelo u znaku povećanog broja prijava za teške krađe, razbojništva, kao i obijanje stanova i kuća čiji su vlasnici otišli na letovanje

Iako statistika pokazuje da je broj prijava za krađe i provale u stalnom porastu na godišnjem nivou, policija u Srbiji samo tokom jula i avgusta neretko evidentira i više od dvadeset prijava dnevno.

U letnjim mesecima najaktivniji su lopovi koji upadaju u stanove i kuće čiji su vlasnici na putovanju. Nose sve što su u stanju da ponesu, sve što ima bilo kakvu vrednost - od najskuplje do banalno jeftine stvari.

- Građani moraju sami da zaštite svoju imovinu i povedu računa šta ostavljaju za sobom u stanovima. Većina se prema tome odnosi da se to njima i u njihovoj zgradi ne može dogoditi, pa im ključ predstavlja dovoljnu meru zaštite - otkriva za Kurir policijski izvor.

On napominje da je s porastom broja provala i krađa naraslo i samopouzdanje i bezobrazluk lopova, koji se više ne drže strogo razrađenih taktika, već bez ikakvog straha posežu za beskrupuloznim metodama.

- Pre nekoliko dana u Bloku 45 na Novom Beogradu lopovi su usred dana brusilicom isekli sigurnosna vrata, a potom u potpunosti opelješili stan porodici koja je bila na odmoru. Kakvu sigurnost od lopova ovakve vrste predstavljaju cilindrične brave koje malo dete može da obije - dodaje naš izvor.

Direktor Kontrainformacione agencije i nekadašnji privatni detektiv Stevan Đokić rekao je za Kurir da se imovina od sezonskih lopova može obezbediti kupovinom tehničkih uređaja koji su se u praksi pokazali delotvornim i istovremeno pristupačnim svakom domaćinstvu.

- Najbolji način zaštite stanova je komšija kome ćete ostaviti ključ ili neko sa strane koga biste zadužili da vam redovno obilazi stan. Neophodno je otvarati stan dva puta dnevno, ujutro i uveče, kako bi se stvorila kompletna slika da u stanu neko boravi - kaže Đokić.

Kao drugu mogućnost on predlaže sigurnosne alarme za stanove čija je ugradnja relativno pristupačna.

- Kada je kuća u pitanju, savetujem da u dvorištu bude pas, jer može da bude delotvorniji od najskupljih i najsavremenijih alarma. Dobro dođe i pomoć komšije ili prijatelja koji će obilaziti i paziti stan ili kuću - kaže Đokić.

On dodaje da su, pored ustaljenog tipovanja, obilaska lokacija, provera telefonom, lopovi pribegli i novoj metodi - kupovini informacije, sa čim se takođe susreo u detektivskoj karijeri. Kupovina informacija podrazumeva da lopovi dođu do podataka kada je stan prazan, kakvog su materijalnog stanja tipovani ljudi, da li kuća ili stan imaju alarm... Zato, čuvajte se da vam se odmor ne pretvori u košmar.

Kako pripremaju pljačku

INSAJDER U TURISTIČKOJ AGENCIJI

Slavko Đokić kaže da se u vreme kada je radio kao privatni detektiv često susretao sa sezonskim krađama i provalama.

-Bio sam angažovan na jednom slučaju provale za koju smo odmah ustanovili da je delo profesionalaca, kao i da je bila planirana do najsitnijih detalja. Počeli smo istragu i vrlo brzo smo saznali da se u gotovo isto vreme dogodila još jedna identična provala. Na iznenađenje svih nas, opljačkana je porodica koja je bila na odmoru u isto vreme kad i moji klijenti, i to preko iste turističke agencije. Daljom istragom utvrdili smo da su lopovi imali insajdera u samoj agenciji i da ih je on obaveštavao o mogućem imovnom stanju svojih turista, ali i tačnim terminima njihovog odsustva - ispričao je Đokić.

TRIKOVI LOPOVA

- pomeranje otirača

- ostavljanje flajera na kvaki ili papirića između štoka i vrata

- prosipanje vode pred vratima ili ostavljanje smeća

- posmatranje položaja roletni, šalona, prozora i terasa

- pozivanje na fiksni telefon

- praćenje vlasnika na društvenim mrežama

SAVETI

- ostaviti ključ kod komšije koji će obilaziti stan

- novac, zlato i druge dragocenosti poveriti nekom na čuvanje ili uzeti sef u banci

- ugraditi sigurnosna vrata

- postaviti alarm

- angažovanje firmi koje obezbeđuju stanove

- uplate osiguranja

Kurir / Ivan Milićević

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track