RASULO U VOJNOM ZDRASTVU: Vojniku za lečenje uzmu celu platu!
Foto: Shutterstock

KATASROFALNO STANJE

RASULO U VOJNOM ZDRASTVU: Vojniku za lečenje uzmu celu platu!

Društvo -

Participacija za vojne osiguranike duplo je veća nego za civile, a za neke intervencije i pet puta, dok su zbog manjka lekara vojnici često prinuđeni da sve plaćaju

Srpski vojnici za pojedine intervencije u vojnim ustanovama moraju da izdvoje i 30.000 dinara, što je ravno njihovoj prosečnoj plati, dok civili daju i pet puta manje, kažu u Vojnom sindikatu Srbije. Uz to, zbog malog broja lekara, u mnogim mestima vojnici su prinuđeni da sve plaćaju, kao da nemaju zdravstveno osiguranje.

Stanje u vojnom zdravstvu, kako navode u sindikatu, katastrofalno je, a najbolji primer je tretiranje vojnika u vojnim i civilnim ustanovama.

- Obična participacija je 100 dinara za nas vojnike, a 50 za civile, i u vojnim bolnicama i u civilnim. Za neke ortopedske i kardiohirurške intervencije, kao što je ugradnja kuka, vojni osiguranici moraju da obezbede 25 odsto, a civili pet, što znači da bi vojnik po ugovoru morao da da celu platu od 30.000 - kažu u Vojnom sindikatu Srbije i dodaju da je pet puta veća participacija posledica pravilnika koji je donet pre desetak godina i uprkos protestima vojnika nije promenjen.

foto: Printscreen

Situacija je možda najgora u manjim gradovima u unutrašnjosti, gde na papiru postoje vojni lekari, ali ih u stvarnosti nema. U sindikatu kažu da, na primer, lekarka ode na trudničko ili porodiljsko, a ne dođe zamena. Ili muškarac ode na vojnu misiju u inostranstvo na šest meseci i opet nema zamene. Slično se dešava i kad su lekari po više dana na gađanjima.

- To se stalno dešava u Topličkom okrugu, u Prokuplju i Kuršumliji. Ako se vojnik razboli, ne može da ide u civilnu ustanovu jer po formaciji u ovim mestima ima vojnog lekara, a u stvari ga nema. I onda ili može da ode u drugi grad gde ima vojnog lekara, ili u civilnu ustanovu i plati sve kao da nema nikakvo osiguranje - kaže jedan od članova sindikata iz Topličkog kraja.

U Vojnom sindikatu Srbije kažu da bi ovi problemi mogli da budu rešeni reorganizacijom i da su još prošle godine napravili predlog, ali u Ministarstvu odbrane im je samo rečeno da je to zanimljivo. U Ministarstvu odbrane nisu imali odgovore na pitanja Kurira o vojnom zdravstvu.

foto: Zorana Jevtić

Neprikladan govor

VULIN S DRUGE PLANETE

Na sajtu Ministarstva odbrane u petak se pojavio govor ministra Aleksandra Vulina sa proslave 178 godina sanitetske službe na VMA.

- Vojno zdravstvo je ponos Srbije - citirane su reči Vulina, koji je u govoru pričao o potomcima slavnih bitaka iz naše istorije, nepravdi koja je činjena srpskom narodu... Nijednom rečju nije pomenuo očajno stanje u vojnom zdravstvu.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SKANDALOZAN SNIMAK! OVO JE DOKAZ VUČIĆEVE CENZURE: Radnica na trafici priznala da su joj NAREDILI da sakrije Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track