SRAMOTA: Ugledni beogradski profesor moraće da plati 150.000 dinara zbog nedolaska na sud, a nisu mu uručili poziv
Foto: Printscreen

SRAMOTA: Ugledni beogradski profesor moraće da plati 150.000 dinara zbog nedolaska na sud, a nisu mu uručili poziv

Društvo -

Ugledni srpski profesor dr Slobodan Savić odlučio je da sa svima na svom Fejsbuk profilu podeli slučaj koji mu je naneo sramotu kakvu nije, kako navodi, doživeo tokom 34 godine duge karijere

Inače, prof. dr Slobodana Savić je ugledni lekar, specijalista sudske medicine, sudski veštak i redovni profesor na Medicinskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ujutru, 1. avgusta po njega su došli policajci da ga privedu u Osnovni sud u Mladenovcu gde je trebao da bude ispitan u svojstu veštaka i svedoka.

Kako navodi u svom postu, dr Savić i dalje ne može da veruje da je doživeo toliku sramotu kakvu nije za 34 godine duge karijere. Sudija je naredio dovođenje veštaka u Osnovni sud u Mladenovac na pretres, za koji on, kaže, prethodno nije dobio sudski poziv.Jedan od dvojice optuženih nije se tada pojavio u sudnici, a sudija je prisutne obavestio da dotični nije uredno pozvan. Ovim je, smatra profesor Savić, njegovo prisilno dovođenje na glavni pretres izgubilo svaki smisao.

- U ovom predmetu slična situacija se dogodila i 28. septembra 2016. godine kada sam ja dobrovoljno došao na glavni pretres, a nijedan od dvojice optuženih se nije pojavio, jer navodno nisu bili uredno pozvani, za šta niko nije snosio odgovornost - objavio je dr Savić u svom statusu na Fejsbuku.

Da bi kompenzovao izgubljeno vreme i utrošeni novac za prevoz privatnim automobilom, po povratku u Beograd Slobodan Savić je dostavio sudu račun, napisan u skladu sa cenovnikom koji je tada primenjivan na Institutu za sudsku medicinu, na sumu od 10.634,80 dinara u bruto iznosu, za ukupno 7 sati rada na pripremama za suđenje i dolazak na glavni pretres, a što je uključivalo i troškove prevoza sopstvenim vozilom na relaciji Beograd-Sopot-Beograd.

Osnovni sud u Mladenovcu svoju finansijsku obavezu prema veštaku nije ispunio, a sudijamu je u više navrata slao pozive za dolaske na glavne pretrese, na koje je dr Savić odgovarao dopisima u kojima je svoju nemogućnost odazivanja pozivima opravdavao od ranije zakazanim stručnim i nastavnim obavezama.

Ubrzo je stiglo i rešenje sudije Mirosavića o novčanom kažnjavanju veštaka u iznosu od 10.000 dinara zbog nedolaska na glavni pretres 21. marta 2017. godine, za koji doktor tvrdi, uopšte nije dobio poziv.

- Kako i pored više mojih prethodnih molbi Osnovni sud u Mladenovcu nije izmirio svoje dugovanje prema meni, nisam se odazvao pozivu za glavni pretres 14. juna 2017, a telegramom sam obavestio sudiju Mirosavića da nisam u mogućnosti da se odazovem pozivu zbog neizmirene finansijske obaveze suda. I pored takvog mog postupanja, uskoro sam doživeo izuzetno neprijatno iznenađenje kada sam dobio rešenje sudije Vladimira Mirosavića o mom novčanom kažnjavanju u iznosu od 150.000 dinara, zbog nepojavljivanja na sudu - navodi Savić.

- Meni zaista nije jasno zašto su pravni aršini sudije Mirosavića prema optuženima bili tako blagi, a prema meni kao veštaku tako nemilosrdni - piše dr Savić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Kuma Saleta Mutavog u vrhu policije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track