Najnovije vesti

KROVNA ORGANIZACIJA MLADIH SRBIJE: Žive sa roditeljima, ne zarađuju, ne veruju ni u boljitak ako Srbija ikad bude član EU
Foto: Profimedia

KROVNA ORGANIZACIJA MLADIH SRBIJE: Žive sa roditeljima, ne zarađuju, ne veruju ni u boljitak ako Srbija ikad bude član EU

Društvo

BEOGRAD - Žive najčešće s roditeljima, ne zarađuju, razočarani su, ali ne veruju da bi im bolje bilo kad bi Srbija ušla u EU, to bi ukratko bila slika mladih u Srbiji danas, a na osnovu Aleternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih, koji je sačinila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Predstavljajući izveštaj koji je napravljen na osnovu onlajn upitnika sa 282 pitanja, a koji je popunjavalo 396 mladih ljudi od maja do jula, Boban Stojanović iz KOMS-a kaže da 42 odsto anketiranih podržava ulazak Srbije u EU, dok 28 odsto negativno reaguje na tu ideju.

Istovremeno, 39 odsto mladih do 30 godina smatra da je Srbiji potreban jak vođa, a 32 odsto uvereno je da demokratija nije baš najbolji oblik vladavine.

Uprkos tome što više od polovine mladih živi u porodičnom stanu i što ne zarađuju, samo 25 odsto smatra da bi živeli bolje ukoliko bi Srbija ušla u EU. Stojanović je precizirao da u porodičnom stanu živi 61, 4 odsto mladih, dok u svom stanu živi 9,9 odsto njih, u iznajmljenom 20,6 odsto, a u učeničkom ili studentskom domu 5,5 odsto.

Preko 60 odsto mladih ne zarađuje, dok 16,8 odsto zarađuje do 30.000 dinara.

Od 30.000 do 50.000 dinara zarađuje 12,4 odsto mladih, a od 50.000 do 80.000 njih 6,5 odsto. Preko 80.000 dinara - 3,6 odsto mladih.

Najveći broj nije u političkim partijama, čak 81 odsto, 11 odsto jeste, a tri odsto planira da se učlani u stranku.

"Izveštaj smo radili od maja do jula sa ciljem da se predsavi objektivna slika o položaju mladih i njihovim potrebama i problemima", rekao je Stojanović, navodeći da je istraživanje obuhvatilo institucionalni okvir, aktivizam mladih, politička participacija, kultura, mladi i tržište rada.

 Govoreći o učešću mladih u Vladi Srbije, on je podsetio na ministre Nikolu Selakovića i Lazara Krstića, koji su imali manje od 30 godina dok su bili na funkciji, a naveo je i da u Narodnoj skupštini sada ima troje poslanika koji su mladi.

Stojanović je dodao da u Srbiji tri predsednika opštine imaju ispod 30 godina, a reč je o Plandištu, Bačkom Petrovcu i Paliluli.

Mladi smatraju, čak 52, 8 odsto, njih da partije ne rade u njihovom interesu, čak 76 odsto kaže da ne postoji političar kome veruju, a najveće poverenje imaju u Vojsku i Kancelariju za mlade.

Čak 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kome žive, a najradije bi u zapadnu Evropu.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji je 146.843 nezaposlenih starosti od 15 do 29 godina, i to je jedan od najvećih problema.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja kaže da se rezultati koji su predstavljeni mogu iskoristiti za dalja promišljanja i preporuke.

"Prioritet vlade i ministarstva je rešavanje problema nezaposlenosti", rekla je ona, navodeći da su mladi ranjiva grupa i da im je potrebna podrška. Krovna organizacija mladih Srbije predstavlja najviše predstavničko telo mladih u Srbiji. KOMS je savez udruženja koji trenutno okuplja 97 organizacija clanica (organizacije mladih i za mlade) sa citave teritorije Srbije.

(Kurir.rs - Tanjug/ Foto Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Stiže kraj letnjim vrelinama!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...