Najnovije vesti

UBIJAO ZA TITA, A UMRO U BEDI NA TAVANU NAPUŠTENE ZGRADE:  Karate Bob je bio jugoslovenski Džejms Bond
Foto: Youtube Printscreen

tAJNI AGENT sfrj

UBIJAO ZA TITA, A UMRO U BEDI NA TAVANU NAPUŠTENE ZGRADE: Karate Bob je bio jugoslovenski Džejms Bond

Društvo

Bivši tajni agent i Titov špijun Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobegao je iz SFRJ pošto je odbio da izvrši jedno ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji.

Preminuo je u Amsterdamu u novembru prošle godine. Mitrić je u Holandiju stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić, ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora.

Iako je policija zvanično navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom veštinom, tvrdio je uporno da je reč o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

foto: Youtube Printscreen

Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procene da bi mogao da bude ubijen, ali ga Holandija proglašava "nepoželjnim strancem".

I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živeo u Amsterdamu. Za vreme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu izdavači objavili pod naslovom "Titov tajni agent" (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

foto: Youtube Printscreen

U knjizi je predstavljen kao jugoslovenski Džejms Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

Od smrti njegove partnerke 2006. godine holandske vlasti odbile su da mu dodele bilo kakva socijalna primanja, smeštaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se venčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj većnici održana u ponedeljak, kada parovi mogu da se venčaju besplatno.

Mitrić nikada nije priznao likvidacije, odnosno jeste, ali ovim rečima:

"Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce".

Da bi preživeo, u Holandiji je objavio par knjiga i drama, među kojima i "Boj na Kosovu". Bio je na ivici da se 1992. godine pridruži srpskim paravojnim snagama, ali se nije usudio da se vrati na teritoriju bivše Jugoslavije pa je ostao u Amsterdamu. Tamo je tokom 1992. godine štampao letke preko kojih je pozivao na "osvetu protiv neprijatelja Srbije".

Kada je ministar Gerd Lirs odlučio 2012. godine da ga deportuje u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan. Poslednje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom delu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gde je ubrzo i preminuo.

(Kurir.rs/Avaz/Foto: Youtube printscreen)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PODSEĆANJE- pet najvećih klanova u Beogradu!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...