ODALOVIĆ NAPUSTIO KONFERENCIJU O NESTALIMA U ZAGREBU: Umesto izveštaja pljuštale uvrede Stjepana Sučića na račun Srbije, JNA i Beograda
Foto: Beta/Zvonimir Kuhtić

ODALOVIĆ NAPUSTIO KONFERENCIJU O NESTALIMA U ZAGREBU: Umesto izveštaja pljuštale uvrede Stjepana Sučića na račun Srbije, JNA i Beograda

Društvo -

ZAGREB - Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnh poslova Srbije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović napustio je danas konferenciju u Zagrebu o nestalima, nakon što je u uvodnom izlaganju pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA i rekao da sve zlo u regionu dolazi iz Beograda.

foto: Beta/Zvonimir Kuhtić

Konferencija na temu "Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na podrucju Republike Hrvatske" sazvana je s ciljem ubrzanje procesa traženja nestalih osoba/lica, informisanje clanova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju ovaj proces.

U toku uvodnog izlaganja pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, koji ujedno vodi Komisiju zatočene i nestale Vlade Hrvatske Sučić je umesto izveštaja, koji nije bio primeren temi izrekao brojne uvrede na račun Srbije i njenih organa.

foto: Beta/Zvonimir Kuhtić

On je, između ostalog, rekao da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je tada bivša JNA okupirala Hrvatske teritorije i, kako je rekao, izvršila brojne teške zločine.

Povod da Odalović napusti konferenciju je bio kada je Sučić rekao da "sve zlo u regionu dolazi iz Beograda".

Odalović je rekao da je sramota zloupotrebljavati ovakav skup i da neće dozvoliti da se na ovakav način vređa država Srbija i napustio konferenciju.

U telefonskoj izjavi Odalović je objasnio da prvenstveno nije u redu da se ovakvi skupovi zloupotrebljavaju jer smo ovde da rešava o sudbinu nestalih lica.

foto: Beta/Zvonimir Kuhtić

"Ostrašćenost sa kojom je predsednik Komisije govorio o Republici Srbiji je bila toliko izrazena da je prisustvovanje takvom skupu ciji je on ipak bio domaćin bilo ponizavajuće", rekao je on..

Istakao je da Srbija i dalje ostaje apsolutno posvećena rešenju sudbini nestalih lica i to smatra svojim prioritetom.

"To je humanitarno, civilizacijsko ali i političko pitanje koje se sigurno neće rešavati ovakvim stavovima zvaničnika Republike Hrvatske", kazao je Odalović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto Beta Zvonimir Kuhtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Premijerka teška milion evra! Otkriveno šta Brnabićka sve poseduje, a nije prijavila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track