Stanković: Nema razloga za štrajk u zdravstvu

Stanković: Nema razloga za štrajk u zdravstvu

Društvo -
Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti najavio da će članovi tog sindikata u petak organizovati jednočasovni štrajk zbog nezadovoljstva materijalnim i socijalnim položajem i Uredbom o korektivnom koeficijentu, koja bi trebalo da stupi na snagu od 1. jula

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da nema razloga za štrajk zdravstvenih radnika zbog stupanja na snagu Uredbe o korektivnom koeficijentu jer neće doći do smanjenja plata onima koji ispune prosečnu normu rada na nivou sopstvene organizacije, već samo onima koji ne ispune tu normu.

"Samo onima koji ne ispune prosečnu normu rada, i to ne na republičkom nivou, nego prosečnu normu na svom radnom mestu, biće smanjena plata", rekao je Stanković povodom najava Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti da će štrajkovati u petak.

On je rekao da su predstavnici resornog ministarstva prošlog meseca održali sastanke sa direktorima svih domova zdravlja u Srbiji i da im je objašnjeno šta Uredba tačno predviđa. Takođe je rekao da će Ministarstvo zdravlja pratiti situaciju i da ne očekuje da će eventualni veći štrajkovi opteretiti rad zdravstvenih službi budući da su oni koji štrajkuju u obavezi da obezbede nesmetano funkcionisanje i zbrinjavanje ugroženih pacijentata, odnosno poštuju minimum procesa rada.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti najavio je da će članovi tog sindikata u petak, 29. juna, organizovati jednočasovni štrajk zbog nezadovoljstva materijalnim i socijalnim položajem i Uredbom o korektivnom koeficijentu, koja bi trebalo da stupi na snagu od 1. jula.

Kako su najavili, štrajk će trajati od 11 do 12 časova u svim ustanovama zdravstva i socijalne zaštite gde imaju članstvo.

Oni su u aprilu takođe štrajkovali zbog toga što, kako su tada naveli, Uredba predviđa da će plate zaposlenih u toj oblasti od 1. jula biti smanjene za 10 odsto.

Lekarska komora Srbije, sindikati zaposlenih u zdravstvu i stručna udruženja lekara zatražili su pre tri dana ukidanje Uredbe o korektivnom koeficijentu za utvrđivanje visine zarade, čija primena treba da počne 1. jula ili da se bar odloži njena primena.

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju, Uredbu u postojećem obliku je neophodno ukinuti ili barem odložiti dok se ne steknu uslovi za njenu praktičnu primenu, a do tada izvršiti sadržajne i tehničke korekcije dokumenata i usaglasiti akte koji regulišu zdravstvenu zaštitu.

Predstavnici Ministarstva zdravlja ranije su ukazali da Uredba o korektivnom koeficijentu predviđa da se definitivno počne sa plaćanjem po učinku i da oni koji bolje rade i postižu bolje rezultate istovremeno budu i bolje plaćeni.

Takođe su naveli da uredba predviđa da zarade ne zavise samo od broja pregledanih bolesnika, već da ima četiri elementa - odnosno da zavisi od broja opredeljenih bolesnika za izabranog lekara, efikasnosti u radu, preventivnog rada, a onda i od broja pregledanih bolesnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track