Najnovije vesti

ISTOČNI KRAK KORIDORA 10: Vučić u subotu na otvaranju autoputa od Pirota do Dimitrovgrada!
Foto: Dragana Udovičić

SVEČANOST

ISTOČNI KRAK KORIDORA 10: Vučić u subotu na otvaranju autoputa od Pirota do Dimitrovgrada!

Društvo

Autoput od Pirota do Dimitrovgrada u dužini od 30,5 kilometara, na istočnom kraku Koridora 10, sutra će biti otvoren za saobraćaj u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Autoput od Pirota do bugarske granice biće otvoren u 10 sati, a skup je kod petlje Pirot Istok na oko šest klilometara od Pirota.

Za saobraćaj se otvara novih 7,35 km na deonici Staničenje - Pirot Istok (koja je ukupne dužine 16,64 km), zatim deonica Pirot - Dimitrovgrad dužine 14,4 km i obilaznica oko Dimitrovgrada dužine 8,3 kilometara.

Otvaranju novoizgrađenih deonica autoputa prisustvovaće i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zajedno sa v.d. direktorom Koridora Srbije Zoranom Babićem, kao i predstavnicima kreditora i kompanija koje su izvodile radove na ovom delu Koridora 10.

Istočni krak Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom, dug je oko 86,9 kilometara.

Vučić je krajem jula kontrolisao radove na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10, kada je zajedno sa Mihajlović kontrolisao radove na kosini "Gradinje" na obilaznici oko Dimitrovgrada. Na obilaznici se nalaze dva tunela - Progon dužine jedan kilometar i tunel Pržojna Padina dužine 350 metara.

Na toj deonici se nalazi i sedam mostova od kojih je najduži most br. 4 koji se nalazi između dva pomenuta tunela, a njegova dužina je 491 metar. Na obilaznici oko Dimitrovgrada radove je finansirala Svetska banka, a izvođač je bila grčka kompanija Aktor.

Tunele Progon i Pržojna Padina je gradila grčka firma Terna S.A. Na deonici Pirot istok - Dimitrovgrad radovi se finansiraju iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je bila kompanija Trace Group Hold PLC.

Na deonici Staničenje - Pirot Istok završena je druga polovina, od tunela Sarlah do petlje Pirot Istok.

Radove na toj deonici izvodi Aktor, a finansiraju se iz sredstava Evropske investicione banke (EIB). Ranije su puštene u saobraćaj deonice Crvena Reka - Cciflik i Ccifllik - Staničenje, koje su duge ukupno oko 25 km. Takođe, završen je veći deo radova na deonici Prosek - Crvena Reka u dužini od 22,5 km.

Radove finansira EIB. Za trasu i mostove na delu Prosek - tunel Bancarevo su angažovani Aktor i Terna, kao i deo tunel Bancarevo - Crvena Reka, dok je na gradnji tunela Bancarevo angažovana Subterra A.S.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Strašno! Teroristički napad u Londonu! Goreli ljudi u metrou!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...