Zbog nedostavljanja umrlica penzije i posle smrti

Loša evidencija

Zbog nedostavljanja umrlica penzije i posle smrti

Društvo -
U Nišu je u isplatnoj bazi pronađeno čak 12 preminulih osoba kojima sa datumom smrti nije prestala isplata mesečnih prinadležnosti, rekla direktorka PIO Fonda Dragana Kalinović

BEOGRAD - Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) godinama ima problem sa matičnim uredima koji Fondu, i pored brojnih upozorenja, ne dostavljaju umrlice u propisanom roku, što je na direktnu štetu Fonda, upozorila je direktorka Dragana Kalinović.

"Poređenjem informacija koje od matičnih ureda dobija Fond i podataka iz Republičkog zavoda za statistiku u jednom trenutku je utvrđena razlika od 1.000 ljudi", rekla je direktorka Fonda, dodavši da se ta institucija dovija na razne načine kako bi problem bio rešen.

Kalinovićeva je potvrdila da se krivicom Fonda nedavno dogodila greška kada je jednom Nišliji obustavljena isplata penzije nakon što je on proglašen preminulim. Nažalost, tačno je i da je on, da bi povratio pravo na primanja, morao da dokazuje da je živ, rekla je Kalinovićeva.

"Ta priča je istinita i to je, nažalost, greška Fonda. Ona je evidentirana u javnosti, ali ne i kao problem koji Fond oibjektivno ima kada su u pitanju umrlice", navela je ona.

Matični uredi se, naime, godinama upozoravaju da umrlice dostavljaju u propisanom roku jer, kako je objasnila, kada nečija smrt nije propisno zavedena Fond ima direktnu štetu jer isplaćuje penziju nekome ko više nije živ, objasnila je Kalinovićeva.

Tako su, objasnila je ona, službenici u svim filijalama Fonda dobili zadatak da obiđu matične urede i lično evidnetiraju umrle, rekla je Kalinovićeva.

U Nišu je, prema njenim rečima, u isplatnoj bazi pronađeno čak 12 preminulih osoba kojima sa datumom smrti nije prestala isplata mesečnih prinadležnosti.

Pored tih 12 preminulih, greškom službenika je označen i penzioner iz Niša koji je ni kriv ni dužan, nažalost, morao da snosi sve posledice komplikovane administrativne procedure, rekla je Kalinovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track