AFERA U MUZEJU VAZDUHOPLOVSTVA: Direktor prisluškivao i snimao zaposlene?
Foto: Aleksandar Jovanović

Bubica

AFERA U MUZEJU VAZDUHOPLOVSTVA: Direktor prisluškivao i snimao zaposlene?

Društvo -

Radnici tvrde da su uređaji za špijuniranje, kamere i mikrofoni, postavljeni kako bi Čedomir Milivojević, koji je na čelu ove ustanove, mogao tajno da prati šta oni rade

Zaposleni u Muzeju vazduhoplovstva Beograd tvrde da ih je direktor Čedo Milivojević mesecima tajno nadzirao i prisluškivao, a špijunska oprema je, kažu, bila skrivena na poleđini radijatora!

Uređaji za špijuniranje su postavljeni, kako kažu zaposleni, tajno, u večernjim satima, a da su nadgledani, saznali su potpuno slučajno.

- Opremu je otkrio majstor koji je došao da popravi radijator. Imao je šta i da vidi... Na radijator je bila prikačena kompletna profesionalna oprema za špijunažu - kamere, mikrofon, vaj-faj uređaj... Direktor je mogao u realnom vremenu da snima i da gleda šta mi radimo na svom radnom mestu - priča za Kurir Aleksandar Kolo, istoričar i dokumentarista u muzeju.

On kaže da je mesto za pozicioniranje opreme bilo strateški birano jer se na tom mestu, posebno zimi, zbog slabog grejanja u muzeju, okupljaju zaposleni.

- Pošto sindikat nema prostorije, tu smo razmenjivali i profesionalne probleme i pričali o nekim sindikalnim pitanjima. Imao nas je na dlanu! - dodaje Kolo.

foto: Kurir

Njegov kolega Petar Nedeljković, vodič i predsednik sindikata u Muzeju, kaže da zaposleni u prvi mah nisu znali ko je postavio opremu, pa su pozvali i policiju.

- Direktor je tad bio na odmoru. Kad se vratio, pozvao me je u kancelariju i počeo da viče. Pitao me je zašto sam ih pozvao i pretio mi otkazom. On je tom prilikom priznao da je angažovao neku firmu da se to postavi i da nas je prisluškivao. Slušao je i moj razgovor s bivšim direktorom - naglašava Nedeljković, koji boluje od dijabetesa i kojem je nakon tog razgovora pozlilo.

- Potpune su besmislice da je to uradio zbog bezbednosti posetioca. Da je tako, onda bi kamere bile vidljive.

U martu su sva osnivačka prava muzeja preneta na Republiku Srbiju. Naši sagovornici tvrde da Ministarstvo odbrane planira da ga preuzme i to dokazuju time što je pre dve nedelje Vojnobezbednosna agencija, kako kažu, nezakonito proveravala radnike.

- Zaposlenima je podeljen formular u kojem nam je traženo da otkrijemo matični broj supruge ili supruga, njihovih najbližih rođaka, kao i naših roditelja. Traženo nam je da navedemo njihovo zanimanje, broj pasoša, da odgovorimo na pitanja da li smo bili u inostranstvu i da li imamo kontakte sa stranim službama - ogorčen je Nedeljković.

Ministarstvo odbrane nije nam odgovorilo na pitanja.

Direktor Čedo Milivojević

KAMERE SU ZBOG BEZBEDNOSTI

Direktor Čedo Milivojević tvrdi da su kamere postavljene na ulazni deo muzeja, jer su se tu, kako kaže, dešavale razne „pijanke, krađe i obijanje restorana“.

- To nije uređaj za prisluškivanje, već za video-nadzor. Kamere su postavljene na ulaz, ali je uređaj bio u prostoriji gde je biletarnica. Nisu osmatrani zaposleni, već ulaz - tvrdi Milivojević.

Dodaje da je uređaj postavljen nakon radnog vremena kako se ne bi uznemiravali posetioci. Ističe da bi bilo dobro da Muzej pripadne Ministarstvu odbrane jer bi se plate zaposlenih obezbeđivale iz budžeta, a Muzej doveo u red.

O Muzeju

ZAPOSLENI NEĆE DA IH PREUZME MINISTARSTVO ODBRANE

Na ideju o osnivanju Muzeja vazduhoplovstva došla je grupa entuzijasta pri Komandi ratnog vazduhoplovstva u Zemunu 1957. godine

Izgradnja objekta, površine od 10.700 metara kvadratnih, otpočela je polovinom sedamdesetih godina na aerodromu u Surčinu

Izgradnja je završena 1988, kada je otpočelo i postavljanje prve stalne izložbe

U muzeju se danas nalazi 230 letelica

U depoima i biblioteci Muzeja čuvaju se hiljade knjiga, predmeta i dokumenata

U Muzeju radi oko 25 zaposlenih

Zaposleni smatraju da bi muzej trebalo da ima status samostalne ustanove kulture od nacionalnog značaja i da za njega bude nadležno Ministarstvo kulture

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Aleksandar Jovanović, Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Počelo saslušanje svedoka! Ima li sud dovoljno dokaza da je Zoran Marjanović umešan u Jelenino ubistvo?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track