Najnovije vesti

ZDRAVSTVENA MOŽE DA SE OVERI I BEZ ČEKANJA:  Evo ko ne mora na šalter
Foto: Kurir/Milica Jeremić

Automatska overa kartica

ZDRAVSTVENA MOŽE DA SE OVERI I BEZ ČEKANJA: Evo ko ne mora na šalter

Društvo

BEOGRAD - Poslodavci koji redovno izmiruju svoje obaveze i uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, više ne moraju da odlaze na šaltere kako bi overili zdravstvene kartice zaposlenih, to će ubuduće raditi Republički fond za zdravstveno osiguranje umesto njih.

Automatska overa kartica počela je kao pilot projekat krajem juna sa desetak poslodavaca, a od ovog meseca obuhvaćeni su svi poslodavci koji redovno izmiruju dospele doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, penzioneri i članovi njihovih porodica.

foto: Beta/Aleksandar Stojanović

Zdravstvene kartice se automatski overavaju i nezaposlenima koji primaju novčane naknade od Nacionalne službe za zapošljavanje, monasima, Romima, licima starijim od 65 godina, žrtvama nasilja...

Preduslov da se uzbegne čekanje u redovima i odlazak na šalter za overu zdravstvenih knjižica bio je da se papirne knjižice zamene elektronskim karticama.

Nove elektronske zdravstvene kartice do sada je dobilo oko 6,5 miliona od ukupno, 6,9 miliona osiguranika.

Vršilac dužnosti direktora RFZO Verica Lazić kaze automatska overa trenutno nije moguća za osiguranike samostalnih delatnosti, kao i za osiguranike poljoprivrednike i članove njihovih porodica, s obzirom na to da Poreska uprava trenutno nije u mogućnosti da dostavi podatke o plaćenim doprinosima za navedene kategorije osiguranika u elektronskom obliku. Za te osiguranike overa se i dalje obavlja na šalteru filijala i ispostava Republičkog fonda.

Automatska overa nije moguća ni za starije od 18 godina koji su na školovanju i studente do 26 godina koji su osigurani kao članovi porodice, zbog dostave potvrde da su na redovnom školovanju.

Procene su da se automatskom overom zdravstvenih knjižica uštedi oko 500.000 sati, koje su zaposleni trošili u redovima isped šaltera, ali i oko milion i po evra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Milica Jeremić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...