PROTEST RADNIKA ŽELEZNICE SA KOSOVA U ZVEČANU: Našli se na listi tehnoloških viškova, najavljuju blokadu pruge Kosovska Mitrovica-Kraljevo
Foto: Pixabay

očajni

PROTEST RADNIKA ŽELEZNICE SA KOSOVA U ZVEČANU: Našli se na listi tehnoloških viškova, najavljuju blokadu pruge Kosovska Mitrovica-Kraljevo

Društvo -

ZVEČAN - Stotinu dvadeset i pet radnika AD "Železnica Infrastruktura Srbije" na Kosovu i Metohiji nalazi se na preliminarnoj listi tehnološkog viška zaposlenih. Među njima je i osam radnika jedinice za tehničko-kolske poslove Kosovo polje sa sedištem u Zvečanu. Ovi radnici su jutros, sa svojim kolegama, održali jednočasovni miran protest na železničkoj stanici u Zvečanu. Iako su prvobitno planirali da zaustave voz koji saobraća na liniji Kosovska Mitrovica - Kraljevo, od toga su za sada odustali na insistiranje rukovodstva železnice, predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kosovske policije, dok je interventna policijska jedinica danas takođe bila na mestu protesta.

Radnici čekaju, kažu, garancije, odnosno odgovor predstavnika vlasti u Beogradu, kojima su se obratili još sredinom novembra - da se novonastala situacija u kojoj se nalaze pred gubitkom posla - reši. Ukoliko se to ne dogodi, radikalizovaće protest, poručuju. Današnje okupljanje nije prijavljeno Kosovskoj policiji, navodi portal Kossev.

"Narod se danas okupio, nakon saznanja da su na preliminarnoj listi tehnološkog viška zaposlenih u AD 'Železnica Infrastruktura Srbije'," kaže u izjavi novinarima nakon protesta šef sekcije za održavanje pruga, Zoran Trajković i navodi da im je lista sa spiskom radnika koji su tehnološki višak dostavljena u ponedeljak, 27. novembra.

"Zabrinuti su za njihov dalji opstanak na prostorima Kosova i Metohije," dodaje za svoje kolege.

foto: M.M.

Trajković navodi i da se na listi tehnološkog viška, između ostalog, nalaze zaposleni u sektoru za tehničko-kolske poslove, zajedničke poslove, zaštite na radu, kao i nabavno-stovarišna služba. Svi oni, kako dalje navodi, zaposleni su u različitim mestima na KiM-u.

"Njima je ovo jedini izvor finansiranja," naglašava.

Trajković dodaje i da će radnici uložiti kolektivnu žalbu, u roku od osam dana koliko je rok od dana uručivanja predotkaznih rešenja.

U goroj situaciji oni radnici koji su sve vreme radili nego oni koji nisu bili radno angažovani

Jedan od radnika TKP-a u Zvečanu koji se nalazi na listi tehnološkog viška, Moma Jovanović, tvrdi da su svih osam radnika koji su dobili predotkazna rešenja, od 1999. bili radno angažovani.

foto: Profimedia

Objašnjava i da se na listi nalazi još šest radnika TKT-a koji su primali platu, a nisu bili radno angažovani, a da se oni sada vode kao neraspoređeni.

"Oni su čak dobili bolji status - neraspoređeni. A mi odavde, mi koji smo radili svih ovih 18 godina, mi smo tehnološki višak. Dakle, oni su neraspoređeni, uz mogućnost da se rasporede, a moje kolege, njih sedmoro i ja, tu mogućnost sada nemamo," navodi.

Bili primorani da potpišu aneks ugovora o tehnološkom višku

Jovanović takođe tvrdi i da su pre desetak dana radnici dobili aneks ugovora, koji su, kako tvrdi, morali da potpišu.

"Nudili su nam aneks ugovora koji smo morali da potpišemo. Ukoliko ja kao radnik ne potpišem - sledi mi automatski otkaz. Ako potpišem da sam tehnološki višak - onda imam pravo žalbe na dodeljivanje rešenja o otkazu," objašnjava Jovanović, kako tvrdi, stavke iz aneksa ugovora.

foto: Profimedia

Bilo nagoveštaja da postoji višak radnika

On dalje navodi i da je jedino Sektor TKP, kako kaže, izbrisan u Zvečanu, dok druge iste jedinice u centralnoj Srbiji rade.

Kaže i da je ranije bilo nagoveštaja da postoji višak radnika.

"Kada su uradili anekse ugovora, mi smo bili sistematizovani. Međutim, aneksi se vraćaju na korekciju, a nakon toga TKP Kosovo polje sa radom i sedištem u Zvečanu ne postoji," objašnjava dalje.

"Božićni poklon"

Pismima su se pre dvadesetak dana obratili direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marku Đuriću, generalnom direktoru Železnica Srbije, a pre nekoliko dana pismo su uputili i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Odgovore još uvek, tvrde, nisu dobili.

"Mi imamo jednog predsednika, jednu vladu i jednu državu, a to je naša Republika Srbija. Mi dajemo glas toj vladi, 90 odsto glasova smo dali i ovo nam je izgleda božićni poklon od poslovodstva železnice iz Beograda," kaže Jovanović.

foto: Aleksandar Jovanović

Ukoliko ne bude pozitivan odgovor zaustavićemo voz

Iako su radnici železnice planirali da zaustave voz iz Kosovske Mitrovice koji saobraća prema Kraljevu, od toga su odustali nadajući se odgovoru iz Beograda. Jovanović dodaje da očekuju odgovor vlasti iz Beograda u vezi sa njihovom situacijom, u toku dana.

"Ukoliko ne dobijemo pozitivan odgovor, mi ćemo sa porodicama i decom da zaustavimo voz, to je sledeći korak," zaključuje.

Na Severu Kosova i Metohije, za sada, saobraća samo voz na relaciji Kosovska Mitrovica - Kraljevo i to dva puta dnevno.

"Država Srbija se ne povlači sa Kosova i Metohije, ona radi na jačanju svih institucija, a dokaz za to jeste i otvaranje železničke stanice u Kosovskoj Mitrovici. Puštanje u saobraćaj ovog stajališta mnogo će značiti ne samo građanima Kosovske Mitrovice, već i našoj braći koja žive južno od Ibra, jer će njihovo putovanje ka centralnoj Srbiji od danas biti brže i lakše," izjavio je 2013. godine tadašnji zamenik direktora Кancelarije za Kosovo i Metohiju i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, Krstimir Pantić, prilikom otvaranja železničke stanice u Kosovskoj Mitrovici.

(Kurir.rs/Kossev)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track