U SRBIJI NEMA BEBI HRANE ZARAŽENE SALMONELOM: Opasni Laktalis ipak nije bio na policama u našoj zemlji
Foto: Profimedia

U SRBIJI NEMA BEBI HRANE ZARAŽENE SALMONELOM: Opasni Laktalis ipak nije bio na policama u našoj zemlji

Društvo -

Ni jedan od tri mlečna proizvoda za ishranu beba "Laktalis", a koje je Generalna direkcija za zdravstvo Francuske povukla sa tržišta te zemlje i nekih zemalja Evropske unije, nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja i ne prodaju se u Srbiji, kaže inspektor Ministarstva zdravlja Goran Stojković.

On objašnjava da se proizvodi za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije "Laktalis", a za koje se u medijima tvrdilo da su zaraženi salmonelom, nisu nikada bili u prometu u Srbiji jer nisu upisani u bazu podataka dijetetskih proizvoda kaže Stojković.

"Proizvodi proizvođača Laktalis koji su povučeni sa tržišta Francuske i nekih evropskih zemalja nisu bili u prometu na tržištu Srbije jer nisu prošli proceduru upisa u bazu podataka dijetetskih proizvoda. To znači da oni nikako nisu mogli da budu legalno uvezeni na tržište Srbije", kaže Stojković. Generalna Direkcija za zdravstvo Francuske i Generalni direktorat za zaštitu potrošača, konkurencije i sprečavanje prevara objavili su 2. decembra ove godine da iz prometa povlače formule za odojčad proizvođača LSN (Lactalis) i tom prilikom povučena su tri proizvoda ovog proizvođača.

Zabuna je, kaže Stojaković, verovatno nastala kada su francuski državni organi dopunili juče spisak proizvoda koji se preventivno povlače sa tržišta. "Donete su takozvane proširene mere povlačenja proizvoda za ishranu odojčadi i to iz predostrožnosti, a ne zato jer je utvrđeno da su zaraženi salmonelom", kaže Stojaković.

Francuzi su, objašnjava, na spisak stavili i proizvode za koje su pretpostavili da će biti izvezeni u Srbiju.

Međutim, iz prometa u Srbiji je iz predostrožnosti povučen jedino proizvod "Celia Ekspert 2", prelazno mleko za odojčad u pakovanju od 400 grama, kome je uvoz odobren polovinom avgusta ove godine.

"Nama se jedan uvoznik iz Srbije javio koji uvozi određene proizvode sa spiska. Oni su iz predostrožnosti povukli sa tržišta Celiu i poslali uzorke na dodatne analize", kaže on i pojašnjava da se analize obavljaju i u Francuskoj i prilikom ulaska u Srbiju. Pojašnjava da je prilikom uvoza Celie Ekspert 2 proizvoda, obavljena labaratorijska analiza zdravstvene ispravnosti i još tada je utvrđeno da je ta serija proizvoda bezbedna i zdravstveno ispravna. Ipak, distributer ovih proizvoda za Srbiju, preduzeće Amicus, odlučilo je da skloni sa polica sve proizvode, kako navode u dokumentaciji, u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIRI TV VESTI UŽIVO! Počinje obračun države sa kriminalom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja