POSLANICI ZAVRŠILI RASPRAVU O BONUSIMA ZA VOJSKU I POLICIJU: Opozicija negodovala, Vujović rekao da je sve transparentno
Foto: Marina Lopičić

skupštinska rasprava

POSLANICI ZAVRŠILI RASPRAVU O BONUSIMA ZA VOJSKU I POLICIJU: Opozicija negodovala, Vujović rekao da je sve transparentno

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o dopunama Zakona o budžetu za 2017. godinu, kojima je predviđeno da zaposleni u vojsci i policiji dobiju nagrade i bonuse. Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da zbog isplate nagrada i bonusa nije neophodan rebalans budžeta za ovu godinu jer to nije "suštinska" promena pošto će rashodi ostati u okviru planiranih 8,3 odsto domaćeg bruto proizvoda (BDP), pa je to moguće učiniti diskrecionom odlukom Vlade.

Ta dopuna zakona izazvala je najviše negodovanja kod poslanika opozicije jer će, kako su ocenili, uvođenje diskrecionog prava, a bez jasnih kriterijuma omogućiti vladajućoj većini da nagrade i bonuse podeli "partijskim poslušnicima".

Dušan Vujović, foto: Zorana Jevtić

"Želimo da uvedemo legitimno diskreciono pravo koje odgovara i međunarodnim standardima, a o nagradama i bonusima razmatraćemo na Vladi Srbije", rekao je Vujović, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske stranke Dejana Nikolića zašto nisu utvrđeni kriterijumi za dodelu nagrada i bonusa.

Dodao je da će odgovornost za kriterijume po kojima će se dodeljivati nagrade snositi oni koji realizuju odluke. Nikolićev argument za moguću neodgovornu podelu nagrada i bonusa od po 10.000 dinara sektoru bezbednosti je "raspodela sredstava po partijskom principu iz rezervi u republičkom budžetu opštinama koje imaju problema zbog manjka para u kasi".

"Postoji bojazan da će se zlopotrebiti kriterijumi i da neće biti odgovornosti ni kod podele nagrada i bonusa jer je na stotine miliona dinara iz budžeta dato opštinama po partijskom kriterijumu", rekao je Nikolić.

Vujović je istakao da je postupak transparentan i više puta ponovio da je odgovornost na onima koji tu odluku sprovode. Rasprava o amandmanima počela je jutros, i od tada su poslanici razmotrili samo amandmane na prvu tačku, odnosno dopune Zakona o budžetu Srbije za 2017. godinu Predlog budžeta za 2018. godinu je šesta tačka dnevnog reda, do koje ima da se razmotri još nešto više od 300 amandmana.

(Kurir.rs/Beta)

Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIRI TV VESTI UŽIVO! Počinje obračun države sa kriminalom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track