U OSNOVNE ŠKOLE PČINJSKOG OKRUGA IDE 77 DECE MIGRANATA: Najviše iz Sirije, Iraka i Irana
Foto: Fonet

migrantska kriza

U OSNOVNE ŠKOLE PČINJSKOG OKRUGA IDE 77 DECE MIGRANATA: Najviše iz Sirije, Iraka i Irana

Društvo -

Osnovne škole u Vranju, Preševu, Bujanovcu i Bosilegradu pohađa 77 dece izbeglica i migranata sa Bliskog istoka koji su sa svojim roditeljima smešteni u prihvatnim centrima u ta četiri grada, izjavio je danas mentor Ministarstva prosvete za decu migrante za Pčinjski okrug Saško Nikolić. Nikolić je za agenciju Beta izjavio i da su deca migranti u svim gradovima osim u Preševu počela da prate celodnevnu nastavu, dok u Preševu i dalje pohađaju od dva do četiri časa dnevno. Najviše školske dece migranata je iz Sirije, Iraka i Irana.

Osnovnu školu "Vuk Karadžić" u Preševu pohađa 36 dece iz prihvatnog centra u tom gradu, a Osnovnu školu "Branko Radičević" u Bujanovcu pohađa 16 dece, dok još 13 njih čeka sistematski pregled, da bi se priključili nastavi.

Osnovnu školu "Svetozar Marković" u Vranju pohađa 10 dece, vranjsku Osnovnu školu "Radoje Domanović" takođe 10 dece, dok Osnovnu školu "Georgi Dimitrov" u Bosilegradu pohađa petoro dece migranata.

"Imamo nekoliko takvih učenika i u srednjim školama, Poljoprivrednu školu u Vranju pohađa jedan đak iz prihvatnog centra, Ekonomsku školu u Vranju četvoro dece izbeglica a još tri učenika u Preševu čekaju da prođu sistematski pregled da bi počela da pohađaju nastavu u preševskoj Gimnaziji", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, do sada nikavih problema sa učenicima iz prihvatnih centara nije bilo a nastavnici na različite načine prevazilaze jezičku barijeru.

"Za decu migrante i izbeglice obezbeđen je svakodnevni prevoz od prihvatnih centara do škola koje pohađaju, a različite nevladine organizacije obezbeđuju i užinu", rekao je Nikolić.

Broj dece koja pohađaju škole u Pčinjskom okrugu trenutno je manji za 13 u odnosu na njihov broj od pre mesec dana, kada je pet škola u Preševu, Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu pohađalo ukupno 90 dece migranata i izbeglica.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIRI TV VESTI UŽIVO! Počinje obračun države sa kriminalom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track