SFRJ JE STVARNO BILA PREBOGATA: Od 123 objekta u inostranstvu, bivše republike treba da podele još 51
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

Uoči sastanka u Beogradu

SFRJ JE STVARNO BILA PREBOGATA: Od 123 objekta u inostranstvu, bivše republike treba da podele još 51

Društvo -

BEOGRAD - Mešoviti komitet za sukcesiju, koji čine predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sutra će održati sastanak u Beogradu, izjavio je danas predstavnik Srbije u tom telu Veljko Odalović.

foto: Marina Lopičić

"Verujem da ćemo u sledećoj godini rešiti najveći broj problema. Postoji jedan broj objekata koji se nesporno mogu podeliti i insistiraćemo na tome na predstojećoj sednici", rekao je Odalović. On je kazao da su od 123 objekta bivše Jugoslavije u inostranstvu, 72 podeljena, a da se za 51 objekat traži rešenje.

"Među njima ima i onih za koje se, iako su upisami kao vlasništvo SFRJ, ispostavilo da su upisani po raznim kriterijuma i nemoguće ih je podeliti", rekao je Odalović.

On je kazao da očekuje brzu realizaciju kada je reč o nekadašnjim predstavništvima Jugoslavije u Njujorku i Tokiju, ali i stana na njujorškoj Petoj aveniji, i dodao da se još četiri sporna objekta velike površine nalaze u Moskvi, Adis Abebi, Nju Delhiju i Brazilu, jer zemljišta na kojima se objekti nalaze nije upisano kao vlasništvo SFRJ.

Odalović je podsetio da je Srbiji u raspodeli pripala kvota od 39,5 odsto imovine, kao i da je vrednost ukupne imovine pre 26 godina procenjena na 110 miliona dolara, ali da ta vrednost sada nije ista.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Filip Plavčić/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NEKAD JE TO BILA MOĆNA VOJSKA - 22.decembar Dan JNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track