LOŠE VESTI ZA ŽENE: Ići će u penziju tek sa 65 godina
Foto: Shutterstock

izMENE ne pitaju ih, a Moraće duže da rade

LOŠE VESTI ZA ŽENE: Ići će u penziju tek sa 65 godina

Društvo -

Plan je da se do 2032. uslovi za žene izjednače sa onima koji važe za muškarce, a već od januara 2018. godine za penzionisanje moraće da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža

Žene u Srbiji će od 2032. odlaziti u penziju tek sa 65 godina, čime će se izjednačiti s muškarcima i uslovima koje oni imaju. Njima će se starosna granica za penzionisanje postepeno pomerati za po šest meseci, saopštio je juče Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za sve žene koje planiraju da odu u starosnu penziju u 2018. godini primenjivaće se nov propis, tako da će se uslov povećati za šest meseci, što bi značilo da će morati da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža. Utučene

- Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj 2017. godini radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra. U tom slučaju zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što može da se učini i poštom, putem preporučene pošiljke. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini - navode u Fondu PIO.

Ove informacije su obeshrabrile radnice u Srbiji.

- Sada imam 53 godine i 20 godina radnog staža. Nekada sam sebe i mogla da vidim u penziji, nadala sam se da ću je doživeti, sada više i ne razmišljam o tome - kaže Jelica S., službenica iz Mladenovca, koja se ogorčena javila našoj redakciji.

Izjednačeni

Nove uredbe neće doneti promene za muškarce. Kod njih i dalje važe isti uslovi za penzionisanje - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Pravo na punu starosnu penziju i žene i muškarci mogu da ostvare i sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju od 1. januara 2018. muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina života, a ženama 38 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života. U tom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

foto: Beta

Zoran Stojiljković

ŽENE TREBA DA BIRAJU!

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković kaže za Kurir da bi odluka o starosnom odlasku u penziju trebalo da bude izbor pojedinca.

- Produžavanje i izjednačavanje radnog staža žena i muškaraca trebalo bi da bude fakultativna stvar, dakle lični izbor. Imate zanimanja kojima osobe žele što duže da se bave, recimo profesorke na fakultetu ili medicinske radnice koje bi želele duže da ostanu u poslu. A ima i industrijskih, teških poslova, koje žene sa opterećenjem rade i ne bi ih trebalo uslovljavati da to bude do 65. godine.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Shutterstock, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) LETVOM GA TUKAO DO SMRTI! Policija još traži Nemanju C, ubicu sa Miljakovca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja