(FOTO) PRIZOR KOJI JE RAZNEŽIO NOVOSAĐANE: Dabar  Dabrić pliva Dunavom u Petrovaradinu! Viđeni i u Beogradu!
Foto: Youtube Printscreen

stigli u Srbiju iz Nemačke

(FOTO) PRIZOR KOJI JE RAZNEŽIO NOVOSAĐANE: Dabar Dabrić pliva Dunavom u Petrovaradinu! Viđeni i u Beogradu!

Srbija -

NOVI SAD - Specifično oglodano stablo zabeleženo je ovog vikenda u Petrovaradinu. Za ovaj prizor zaslužan je jedan dabar.

Iako se retko viđaju u našim krajevima, a naročito ne danju, dabrovi su sve više rasprostranjeni, a neki od njih dokazano su stigli i do Brčkog.

Prvi dabrovi stigli su u Srbiju iz Nemačke i to u Specijalni rezervat prirode "Zasavica", koji je dobio tridesetak jedinki 2004. godine. Već naredne godine nastanili su Obedsku baru, Mačvu, a u poslednje vreme naseljavaju i Frušku goru.

Kako za 021 kaže upravnik rezervata "Zasavica" Slobodan Simić, dabar koji je plovio Dunavom pripada porodici koja se pre nekoliko godina naselila u Petrovaradin, a jasno se prepoznaje po ostavljenom tragu - oglodanom stablu. On dodaje da su nedavno dabrovi viđeni i u Beogradu, a to su jedinke koje su se Dunavom spuštale iz Mađarske.

Dabrovi su biljojedi, prepoznatljivi po spljoštenom repu, koje služi kao veslo. Vole da borave u vodi i vešti su ronioci, dok na zemlji nisu naročito brzi i snalažljivi.

Jaki zubi omogućuju im da potpuno oglođu drvo, a biraju meka stabla, kakvih u našim područjima ima. Stabla koriste za dizanje brana, po kojima su nadaleko poznati.

(Kurir.rs/Radio 021/Gorica Nikolin/Foto: Youtube printscreen/Ilustracija)

POGLEDJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) ONO KADA TI VELIKI ŠARAN ULETI U ČAMAC!!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track