TEŽAK PUT DO VOZAČKE DOZVOLE: Nema ko da obučava osobe s hendikepom
Foto: PrintScreen TV Happy

BORBA

TEŽAK PUT DO VOZAČKE DOZVOLE: Nema ko da obučava osobe s hendikepom

Društvo -

Osobe sa invaliditetom mogu da idu u samo jednu auto-školu u celoj Srbiji, pa su oni koji nisu iz Beograda prinuđeni da iznajmljuju stanove dok traje nastava

Pored svih poteškoća i muka s kojima se susreću, osobama sa invaliditetom glavobolju zadaje i polaganje vozačkog ispita!

Oni koji žele da idu na obuku, a nemaju svoje vozilo mogu to da rade samo u jednoj auto-školi na teritoriji cele Srbije.

Adaptacija

- U Srbiji postoji samo jedna auto-škola koja radi takvu obuku i jedan jedini instruktor Boris Ignjatović! I nije kraj, jer tom jednom jedinom dolaze osobe iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine - kaže za Kurir jedna od učenica auto-škole „Prioritet“, koja jedina u zemlji ima prilagođeno vozilo osobama sa invaliditetom.

foto: PrintScreen TV Happy

Ona dodaje da je instruktor Ignjatović u poslednjih deset godina obučio više od 500 osoba sa raznim smetnjama, a pita se šta će biti kada taj instruktor prestane da radi.

Ignjatović potvrđuje da postoji ogroman problem.

- Jedino naša auto-školu u celoj Srbiji ima automatik vozilo namenjeno i adaptirano osobama sa invaliditetom. Druge auto-škole nemaju takva vozila zato što im se ne isplati, iako ugradnja pomagala i adaptacija vozila košta svega 300 evra. Imam oko 15 učenika koji uče na tom vozilu godišnje, ume da bude naporno, ali nije neizvodljivo - naglašava instruktor.

- Ostale auto-škole nisu prepoznale taj problem. Što se tiče materijalne strane, to se slabo isplati, ali mi to radimo više iz humanih razloga, jer te osobe nemaju gde da se upišu. Recimo, skoro sam imao momka iz Pirota, koji je, dok je trajala obuka, morao u Beogradu da iznajmi stan na dva meseca, što je za njih dodatan trošak.

foto: PrintScreen TV Happy

Neka kupe sebi kola

Međutim, generalni sekretar Zajednica auto-škola Srbije Petar Rašeta kaže za Kurir da nije istina da postoji samo jedan instruktor i jedna auto-škola koja radi obuku osoba sa invalidtetom, odnosno ističe da svi mogu da rade obuku pod uslovom da kandidat ima lično vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom.

- Veoma je važno da roditelji shvate da ta deca moraju imati vozilo prilagođeno njima, jer će ga kasnije voziti - navodi Rašeta, a na pitanje šta da rade osobe koje nemaju svoje vozilo, odgovara:

- Moraju da ga pronađu! Zakon je tako rekao. Teško ćete ubediti nekog ko ima auto-školu da svoja vozila prilagodi osobama sa invaliditetom.

foto: PrintScreen TV Happy

Darko Ivić, predsednik Hendi centra

TO JE VEOMA VELIKI PROBLEM

Darko Ivić, predsednik udruženja Hendi centar Koloseum, kaže da je tačno da se osobe sa invaliditetom mogu obučavati na svom vozilu, ali da je pitanje šta da rade oni koji nemaju svoja vozila.

- To je veoma veliki problem. Verujem da škole nemaju takva vozila jer smatraju da im je neisplativo. Apelovao bih na njih da obezbede, bar u većim gradovim,a određen broj vozila namenjen i prilagođen osobama s invaliditetom.

MINA BRANKOVIĆ - Foto: PrintScreen TV Happy

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja