Mrkonjić: Punom parom na Koridoru 11

Mrkonjić: Punom parom na Koridoru 11

Društvo -
Deonica Ub-Lajkovac, dugačka 12,7 kilometara, deo je budućeg autoputa prema Crnoj Gori i na toj deonici biće izgrađeno 13 mostova, petlja kod Lajkovca i prateći objekti

UB - Radovi na izgradnji Koridora 11 od Uba do Lajkovca i od Ljiga do Preljine obavljaju se punim kapacitetima, izjavio je ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić tokom obilaska radova.

Mrkonjić je izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova na tim deonicama budućeg auto-puta prema Crnoj Gori, ističući da su se radovi sve vreme odvijali punim intenzitetom i da na njih nije uticalo čekanje na formiranje nove vlade.

"Radovi ne smeju da čekaju, bez obzira na to što se čeka na formiranje nove vlade", naglasio je Mrkonjić i pohvalio domaće građevinare angažovane na deonici Ub-Lajkovac i azerbejdžansku firmu "Azvirt" koja gradi autoput od Ljiga do Preljine.

Koridor 11 treba da poveže Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju trasom Temišvar-Beograd-Bar-Bari.

Deonica Ub-Lajkovac, dugačka 12,7 kilometara, deo je budućeg autoputa prema Crnoj Gori. Na toj deonici koja se finansira iz budžeta biće izgrađeno 13 mostova, od kojih pet velikih u dužini između 100 i 500 metara, petlja kod Lajkovca i prateći objekti, a radove izvode Putevi Užice i preduzeće Planum.

Za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine u dužini oko 40 kilometara dobijen je kredit Vlade Azerbejdžana od oko 300 miliona evra, po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto na 15 godina, sa periodom mirovanja od tri godine, a Srbija će obezbediti osam miliona evra.

Trasu čine tri deonice: Ljig-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina, glavni izvođač radova je azerbejdžanska firma "Azvirt", a skoro polovinu posla će obavljati domaća gradevinska operativa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja