DO SADA POTVRĐENE DVE SMRTI: Od malih boginja u Srbiji obolelo 747 osoba
Foto: Profimedia

NAJMLAĐI PACIJENT STAR DVA MESECA

DO SADA POTVRĐENE DVE SMRTI: Od malih boginja u Srbiji obolelo 747 osoba

Društvo -

BEOGRAD - Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 3. januarom 2018. godine na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 747 slučajeva malih boginja, od kojih je 312 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

foto: Profimedia

Većina obolelih osoba, 91 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi Institut. Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 91 obolele osobe.

Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je 27. decembra smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana.

Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća. To je prvi smrtni ishod od malih boginja registrovan posle 20 godina u Srbiji.

Klinički centar u Nišu prijavio je 3. januara smrtni ishod kod deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje nije bilo vakcinisano.

Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

foto: Dado Đilas/Ilustracija

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra i do 29. decembra na navedenoj teritoriji registrovano je 269 obolelih osoba.

Od početka novembra 2017. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Beograda - 207 obolelih, Kraljeva - 118 obolelih, Niša - 97 obolelih i Bujanovca - tri obolela.

Od početka decembra 2017. godine i na teritoriji grada Smederevska Palanka - dva obolela, opštine Velika Plana - pet obolelih, Bojnika - 14 obolelih i Bor - četiri obolela.

U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja sa petoro obolelih.

Od 9. oktobra 2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolest, koja podrazumeva i vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Profimedia/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track