POSLEDNJA ŽENA NARODNI HEROJ JUGOSLAVIJE: Preminula Danica Milosavljević, sa jednim saborcem uništila neprijateljski bunker
Foto: Wikipedia

U 93. GODINI

POSLEDNJA ŽENA NARODNI HEROJ JUGOSLAVIJE: Preminula Danica Milosavljević, sa jednim saborcem uništila neprijateljski bunker

Društvo -

Posle smrti Danice Milosavljević u Srbiji više nema preživelih žena narodnih heroja Jugoslavije. Učesnica Prve proleterske brigade preminula je 26. februara 2018. godine u 93. godini.

Ispraćaj za kremaciju će se obaviti u subotu, 3. marta na Novom groblju u Beogradu u 10.30 sati.

Danica Dana Milosavljević je, pri formiranju Prve proleterske brigade, 22. decembra 1941. godine u Rudom, postala borac-bolničar Treće užičke čete Šumadijskog bataljona.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, a za narodnog heroja proglašena je 1953. godine.

Njen najveći ratni podvig bio je kada je u leto 1944. godine u borbama na reci Ibar sa samo jednim saborcem uništila neprijateljski bunker i zarobila mitraljez.

Petar Matić Duca poslednji preživeli narodni heroj

Nakon što je prošle godine preminuo general-potpukovnik Velimir Veco Radičević u 103. godini, a ove godine i Danica Dana Milosavljević, Srbija sada ima jednog preživelog narodnog heroja.

Jedan je od osnivača i počasni predsednik Društva za istinu o NOB-u, koje je osnovano nakon što je SUBNOR 90-ih godina podržao Slobodana Miloševića.

Nekadašnji komandant Sremskog partizanskog odreda, 6. vojvođanske brigade i Sremske operativne zone pri Glavnom štabu NOVJ, jedan je od retkih učesnika Drugog svetskog rata koji je odlikovan sa dva ordena za hrabrost.

Nosilac je još 16 raznih ratnih odlikovanja. Narodnim herojem proglašen je 1951. godine. Sva njegova odlikovanja su, međutim, nestala iz njegove vikendice, u koju ih je preneo tokom devedesetih godina i nikada nisu pronađena.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track