GOJKOVIĆ: Predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti ove godine
Foto: Dragana Udovičić

SRBIJA SPREMNA DA IDE KORAK DALJE

GOJKOVIĆ: Predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti ove godine

Društvo -

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković najavila je danas bi se u parlamentarnoj raspravi već ove godine mogao naći novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Prema njenim rečima, posle devet godina od donošenja "starog" Zakona o rodnoj ravnopravnosti pokazalo se da je Srbija spremna da ide korak dalje u poboljšanju položaja žena.

"Predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti mora da dođe u redovnu proceduru, da mi kao poslanice i poslanici damo svoju poslednju reč, jer isključivo od nas zavisi kako će Zakon izlgedati i biti usvojen. Pored toga što će taj Zakon biti moderan i evropski, važnije je da taj Zakon mora da bude primenljiv u čitavoj državi", rekla je Gojković u Narodnoj skupštini gde se danas održava akcija Ženske parlamentarne mreže pod nazivom "Jedan na jedan sa narodnom poslanicom".

Gojković je dodala da se Zakon neće doneti kako bi "zadovoljio kriterijume spolja i ostao mrtvo slovo na papiru", već tako da bi bio primenljiv kako u velikim gradovima Srbije, tako i u manjim sredinama.

Kaže da je cilj današnje akcije Ženske parlamentarne mreže, koja već punih pet godina okuplja sve narodne poslanice bez obzira na političke različitosti, da stavi naglasak na komunikaciju Narodne skupštine, a naročito narodnih poslanica sa građankama, i da im pruži priliku da pokrenu teme koje su za njih od izuzetne važnost.

"Zadovoljstvo mi je što je Ženska parlamentarna mreža postala primer dobre prakse ne samo u funkcionisanju u poređenju sa zemljama u regionu, već je postala obavezna tema u bilateralnim susretima", ukazala je Gojković.

Dodaje da je zahvaljujući toj mreži žena urađeno mnogo na poboljšanju zakonskih okrivra koji su omogućili bolji položaj žena u društvu.

"Zahvaljujući izbornim zakonama postale smo mnogobrojnije u ovom parlemetnu i sada nas ima više od jedne trećine što je istorijski maksimum. Postale smo vidljivije i postale smo tema kako u medijima tako u političkoj komunikaciji", kaže predsednica parlamenta.

Kao još jedan u nizu važnih zadataka ove parlamentarne mreže, Gojković navodi rad na tome da žena bude više ne samo na bitnim funkcijama na nacionalnom već i na lokalnom nivou i podsetila je u Beogradu samo jedna žena predsednica opštine, a da je, kaže, situacija u manjim lokalnim samoupravama po tom pitanju i lošija.

"Zadatak pred nama je i da omogućimo da žene imaju jednake plate i da budu plaćene za iste poslove koje obavljaju i muškarci u Srbiji. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da naša zemlja nema takav problem u javnom sektoru jer naši zakonski okviri na drugačiji način regulišu plaćanje žena koje su zapolsene u javnom sektoru", istakla je Gojković.

Ukazuje da je taj problem mnogo prisutniji kada je reč o privatnom sektoru, dodajući da je to ne samo problem u Srbiji već i u državama u Evropi i svetu.

Akcija Ženske parlamentarne mreže "Jedan na jedan sa narodnom poslanicom" sprovodi se u susret Međunaronom danu žena, 8. martu, a predsednica Narodne skupštine je svim ženama čestitala sutrašnji praznik.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track