NE PO HITNOM POSTUPKU: Zakon o rodnoj ravnopravnosti u redovnoj proceduri
Foto: Marina Lopičić

Skupština Srbije

NE PO HITNOM POSTUPKU: Zakon o rodnoj ravnopravnosti u redovnoj proceduri

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković insistira da se Predlog zakon o rodnoj ravnopravnosti, kada ga Vlada Srbije predloži, nađe u redovnoj proceduri parlamenta, a ne po hitnom postupku, saopštila je Skupština Srbije.

"Parlament je mesto gde se donose zakoni i važno je da Narodna skupština dobije dovoljno vremena da učestvuje u donošenju najboljih rešenja, u cilju usvajanja kvalitetnog i sprovodivog zakona", navela je ona.

Gojković je, povodom najave usvajanja Predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti, rekla da je 2016. povučena iz procedure jedna od verzija predloga tog pravnog akta.

Ona je rekla da je zbog toga neophodno da se u toku izrade nacrta zakona sprovede svobuhvatna javna rasprava i da se postigne širok društveni konsenzus oko samih predloga zakonskih rešenja.

"Od izuzetnog značaja je da predlagač zakona u izradi njegovog Nacrta sagleda najbolja usvojena zakonska rešenja iz regiona, pogotovo iz zemalja koje su već članice Evropske unije", kazala je ona.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je 21. avgusta da je spreman Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti. Dodala je da je to zakon koji se nalazi u planu premijerke Ane Brnabić za prvih 100 dana rada Vlade Srbije.

Mihajlović kazala je da su imali "puno problema" tokom dve godina rada na predlogu zakona i dodala da će on biti donet kao krovni zakon u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Ko postavlja bombe na Vračaru?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track