OBRENOVAC U PRIPRAVNOSTI Čučković: Opasnost od novih poplava postoji!
Foto: Dragana Udovičić

PAŽNJA

OBRENOVAC U PRIPRAVNOSTI Čučković: Opasnost od novih poplava postoji!

Društvo -

U Šapcu proglašena vanredna odbrana na Savi. To je učinjeno i kod obrenovačkog TENT i Kule Nebojša u Beogradu

Zbog povećanja vodostaja Save u Šapcu je juče proglašena vanredna odbrana od poplava, a već je poplavljeno izletište Zabran u Obrenovcu. U porastu je i Velika Morava, a stanje pune pripravnosti na vodotokovima u Srbiji trajaće sve do 25. marta.

foto: Aleksandar Jovanović

U Beogradu je kod Kule Nebojša i pepelištu kod obrenovačkog TENT takođe proglašena vanredna odbrana od poplava. Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković za Kurir objašnjava da opasnost od poplava uvek postoji, ali da se situacija redovno prati.

- Dobijamo informacije o stanju reka u Hrvatskoj i Republici Srpskoj i u pripravnosti smo. Uvek postoji opasnost od izlivanja Save i zato i motrimo situaciju. Zasad stanje nigde nije alarmantno, mi imamo sigurno nekoliko dana da ispratimo kakva je situacija uzvodno pre nego što dođe do nas. Nije neuobičajeno da se izletište Zabran poplavi, to se dešava svakog proleća. Tamnava je u koritu, kod Uba, Koceljeve i Valjeva je sve dobro. Videćemo kakva će situacija biti kad se snežni talas završi - rekao je Čučković.

foto: Zorana Jevtić

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da očekuje da će stanje pune pripravnosti kad je reč o Savi i ostalim vodotokovima potrajati do 25. marta.

- Na našoj teritoriji trenutno nigde nemamo kriznu situaciju. Jedino je kod Vranja došlo do izlivanja u oranice u nebranjenom delu, ali je i to tokom noći regulisano. Tokom aprila, zbog otapanja snega u Austriji, pažnja Sektora za vanredne situacije biće usmerena na Dunav i obavljaće se celodnevna pripravnost i monitoring te reke - rekao je Marić.

Prema prognozi RHMZ, oblačno i hladno vreme sa snegom će se zadržati do petka.

Nabujala

SAVA RUŠI REKORDE

Kod Jasenovca u Hrvatskoj nivo Save juče je iznosio rekordnih 928 centimetara, dok je u Republici Srpskoj, kod Srpca, Gradiške i Kozarske Dubice ona dostigla nivo od čak 985 centimetara, što je rekord od 1947. godine. Međutim, prema proceni stručnjaka, Sava bi mogla da naraste za dodatnih 20 do 30 centimetara. Zbog izlivanja reke, u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica - Gradiška.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Trenutno stanje na rekama: Ada Ciganlija preliva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track