ĐACI PRVACI, NEKA JE SA SREĆOM: Upis počinje 2. aprila!
Foto: Nebojša Mandić

Ministarstvo prosvete

ĐACI PRVACI, NEKA JE SA SREĆOM: Upis počinje 2. aprila!

Društvo -

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, što znači da se za školsku 2018/2019. godinu upisuju mališani rođeni od 1. marta 2011. do 29. februara 2012.

BEOGRAD - Upis prvaka u školu počinje 2. aprila i trajaće do kraja maja, a naredne školske godine u Srbiji u prvi razred trebalo bi da bude upisano 65.510 mališana.

U Ministarstvu prosvete kažu da upis dece u prvi razred nije utvrđen propisima, ali da je period od početka aprila do kraja maja svake godine u školskoj praksi namenjen upisu dece, te da učenici mogu biti upisani u prvi razred do početka školske godine.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, što znači da se za školsku 2018/2019. godinu upisuju mališani rođeni od 1. marta 2011. do 29. februara 2012. godine.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) 65.510 dečaka i devojčica stasalo je za upis u prvi razred, dok je prošle godine taj broj bio 68.068 mališana.

Beogradske osmoletke, njih 202, spremno dočekuju ovogodišnji upis prvaka, kaže gradski za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Iako prolećni raspust počinje istog datuma, on je "nameljen" učenicima, dok će zaposleni u školama normalno raditi.

"Ove godine očekujemo između 15.000 i 16.000 prvaka. Škole su za njih spremne, a roditeljima savetujem da se na vreme informišu šta je sve potrebno od dokumentacije, jer upis počinje za nekoliko dana", kaže Gak za Tanjug.

Upis se vrši kod sekretara škole svakim radnim danom kada se zakazuje i testiranje kod psihologa škole, a prilikom upisa potrebni su izvod iz matične knjige rođenih (može i fotokopija, a primaju se i izvodi stariji od šest meseci), prijava boravka, potvrda lekara da je dete sposobno za upis u prvi razred i potvrda predškolske ustanove.

foto: Marina Lopičić

"Potvrde za školu će se uredno izdavati bez obzira na dugovanja roditelja prema vrtićima, a sudovi su tu za račune koji ne budu plaćeni i posle svih ponuđenih rešenja koje predškolske ustanove nude roditeljima u ovim situacijama, jer deca u ovom procesu ne smeju da trpe", podvukao je Gak.

Deca se upisuju u školu po teritorijalnom principu, ali postoji mogućnost da roditelj izabere i drugu školu. Osmoletka je dužna da upiše svako dete sa "svog" područja. Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, u skladu sa mogučnostima.

Roditelj, odnosno staratelj može da izabere osnovnu školu u koju će da upiše dete podnošenjem zahteva izabranoj školi najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine u kojoj se obavlja upis.

U Beogradu je do 1. februara stiglo 1.964 zahteva za upis prvaka u školama kojima deca teritorijalno ne pripadaju, a više od polovine njih zainteresovano je za neku od 56 osnovnih škola u Zemunu, na Novom Beogradu ili Paliluli, iako ne žive na ovim oštinama, kaže, Gak.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

U škole ove tri opštine pristigla su 982 takva zahteva što je više od polovine ukupnog broja zahteva, a najviše je zahteva za upis u OŠ "Jovan Ristic" na Paliluli sa 95, OŠ "Lazar Savatic" sa 85 u Zemunu i OŠ "Radoje Domanovic" sa 48 zahteva na Novom Beogradu.

Naknadni rok za upis u Beogradu je od 20. avgusta.

Kada je reč o udžbenicima, učenici drugog, trećeg, četvrtog, šestog, sedmog i osmog razreda koristiće udžbenike za koje su se već škole opredelile da će koristiti, počev od školske 2016/2017. godine, a zakljucno sa 2018/2019. godinom.

Za učenike prvog i petog razreda neophodno je prvo da udžbenici budu odobreni na osnovu novog plana i programa nastave, a tek onda škole će se opredeliti udžbenike kojih izdavača će koristiti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

POGLEDATE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ZAŠTO SE SRPSKIM ZVANIČNICIMA ZABRANJUJE ULAZAK NA KOSOVO I METOHIJU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track