ANTUN TRAVNER: Policajci iz regiona mogu i hoće da rade jedan s drugim
Foto: Tatjana Stamenković

direktor dcaf

ANTUN TRAVNER: Policajci iz regiona mogu i hoće da rade jedan s drugim

Društvo -

U PU Vranje u sredu su predstavljeni rezultati zajedničke akcije „Sava“, u organizaciji DCAF, programa granične bezbednosti, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

Zemlje učesnice u zajedničkoj operaciji u cilju sprečavanja prekograničnog kriminala su Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Moldavija, Hrvatska i Srbija i jedan predstavnik Europola. Razmena iskustava policijskih službenika iz regiona na otkrivanju ilegalnih migranata i drugih vidova prekograničnog kriminala osnovni je cilj zajedničke operacije „Sava“, saglasni su učesnici skupa.

Prema rečima Milenka Vukadinovića iz Uprave granične policije akcija se sprovodila od graničnog prelaza Preševo do naplatne rampe „Nais“ na teritoriji tri policijske uprave Vranje, Leskovac, Niš.

„U akciji su orkrivena tri ilegalna migranta držaavljana Sirije, 427 gramaa opojne droge heroin, otkriveno je 5.378 paklica cigareta bez akciznih markica i 2.100 kesica kamagre,gela za potenciju. Za vreme trajanja akcije došlo je do dobrih operativnih podataka koji će se dalje analizirati“, istakao je Vukadinović.

Miljan Stanojević zamenik načelnika Uprave granične policije rekao je da je ovo dobra akcija za razmenu iskustava zemalja u regionu, ali i šire.

foto: Tatjana Stamenković

Direktor DCAF-a Antun Travner rezultatima ove akcije više je nego zadovoljan. Travner je naveo da DCAFnajviše brine o poboljšanju kapaciteta prekogranične saradnje.

„To je naš najbitniji cilj i na tome najviše radimo, a da bi se poboljšala prekogranična saradnja pet je bitnih elemenata, pravna podloga Konvencija policijske saradnje jugoistočne Evrope, znanje i iskustvo učesnika, finansijska sredstva i ljudski resursi. Kanali za komunikaciju su četvrti element i poslednji daleko najbitniji peti element je uzajamno poverenje. Razmena iskustava uvek ide u dva pravca “, ističe Travner.

Ovo je prema njegovim rečima jedanaesta zajednička operacija.

„Sa ovakvim zajedničkim operacijama sklapamo dobro sa dobrim. Istim principom ići ćemo i dalje jer smo utvrdili da je on odličan. Policajci iz regiona mogu i hoće da rade jedan s drugim i kad rade jedan s drugim puno su efikasniji“, ističe Travner.

Robert Čepinko iz Europola, šef Centra za suzbijanje krijumčarenja kaže da u baze dolaze informacije iz 40 zemalja što je u borbi protiv organizovanog kriminala veoma važno.

„Ono što mi vidimo u Europolu što se tiče „balkanske rute“ je da su kriminalci veoma fleksibilni i da svaki dan izmišljaju nove načine krijumčarenja. To je rezultat sve boljeg rada kolega iz regiona i sve više energije, znanja i sredstava koja se ulažu u borbu protiv kriminala“, napominje Čepinko.

Igor Živković načelnik PU Vranje zahvalio se prisutnima i učesnicima akcije istakavši da je cilj ovakve saradnje suzbijanje svih vidova kriminaliteta. Akcija „Sava“ započeta je 20., a završena 27. marta 2018. godine.

T. Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track