RUŽIĆ: Inspektorima od avgusta veće plate za 20 odsto
Foto: Zorana Jevtić

u planu uvođenje platforme "e- inspektor"

RUŽIĆ: Inspektorima od avgusta veće plate za 20 odsto

Društvo -

NOVI SAD - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić najavio je danas da će od avgusta primanja inspektora biti veća za do 20 odsto.

Ružić je prisustvovao prvoj sednici Radne grupe za saradnju sa okruzima i koordinaciju inspekcijskog nadzora u AP Vojvodini.

"Izborili smo se da od avgusta omogućimo korektivni koeficijent, koji će u skladu sa finansijskim mogućnostima povećati primanja inspektora do 20 odsto. To je mali iskorak, ali dobar pokazatelj kakva je orijentacija Vlade Srbije i ministarstva državne uprave i lokalne samouprave", kazao je ministar.

Ružić je objasnio da je današnji sastanak još jedan korak u realizaciji dogovora, koji je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imalo sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, kao i da je dogovoreno da se napravi bolja koordnacija između republike i pokrajine na polju reforme inspekcija.

"Dogovor na nivou Pokrajinske vlade je da pokrajinski sekretar Djoković bude koordinator ove radne grupe. Moja intencija je bila da svi načelnici upravnih okruga sa teritorije AP Vojvodine budu maksimalno uključeni u ovaj proces, jer sprovodimo svojevrsnu analizu kao koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor na republičkom nivou, koja objedinjuje četrdeset inspekcija", kaže Ružić.

On je dodao da stanje nije na zavidnom nivou sa aspekta materijalih i ljudskih resursa, ali da je obaveza Ministarstva da to stanje popravi.

"Postoji mnogo bolja komunikacija između privrede i inspekcija. Zakon o inspekcijskom nadzoru je omogućio da inspekcije više ne budu percipirane kao represivne, već kao preventivno-edukativne. Imali smo otvoreni dijalog i preko 200 kompanija je imalo priliku da u tom dijalogu sa inspekcijama ustanovi sve one probleme i izazove. Ono što zakon jasno propisuje jeste da postoji 22 prava za privrede subjekte, a samo devet obaveza", rekao je ministar.

Ružić je najavio uvođenje platforme "E-inspektor", koja sa radom treba da krene sledeće godine.

"Na toj platformi ćemo objediniti funkcionisanje svih inspekcija, i na taj način po mnogo transparentnijem, efikasnijem i jeftinijem modelu sprovoditi sam inspekcijski nadzor u privrednim subjektima. Cilj je da materijalne i ljudske resurse upodobimo sa onim što jeste inspekcijski nadzor u 21. veku", objasnio je ministar Ružić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Djoković kazao je da je nastanak Radne grupe plod dobre saradnje sa ministarstvom i Vladom Srbije.

"Mi smo pokušali kroz akte koji regulišu nadležnost ovakvog "ad hoc" organa da omogućimo bolju koordinaciju i komunikaciju, koja treba da ide u dvosmernom pravcu. Potrebno je uspostaviti novu vertikalu saradnje između države, pokrajine i lokalnih samouprava, što potvrđuje ova Radna grupa", zaključio je Đoković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track