SUDIJA VIŠEG SUDA U PROSEKU REŠI 536 PREDMETA Stepanović: Sudovi u Beogradu preopterećeni, rešavaju dve trećine svih predmeta
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Višeg suda u Beogradu

SUDIJA VIŠEG SUDA U PROSEKU REŠI 536 PREDMETA Stepanović: Sudovi u Beogradu preopterećeni, rešavaju dve trećine svih predmeta

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović smatra da je najveći izazov za srpsko pravosuđe to što se u Beogradu trenutno rešava oko dve trećine svih sudskih predmeta u državi.

"U toj neravnomernoj opterećenosti, po mom mišljenju, leži ključ za rešavanje efikasnosti srpskog pravosuđa", precizirao je Stepanović napominjući da svi zaposleni u beogradskom pravosuđu ulažu vanredne napore da bi savladali ogroman priliv novih predmeta i da bi rešili stare.

Ukazao je da je u toku 2017. godini u Višem sudu u Beogradu bilo ukupno 68.570 predmeta u radu, dok je u nekim sudovima u Srbiji taj broj i do hiljadu puta manji.

foto: Kurir

Posebno su, kako je ukazao, nesrazmerno i višestruko više nego u drugim sudovima u Srbiji opterećene sudije građanskog odeljenja Višeg suda u Beogradu, kako prvostepenog, tako i drugostepenog.

Prema statističkim podacima, u ovom odeljenju sudije su u 2017. godini imale u radu prosečno oko 1.200 predmeta, a u drugostepenom građanskom odeljenju prosečno preko 2.500 predmeta.

"Kada uporedimo ovakve statističke podatke i činjenicu da sudije u nekim sudovima u Republici na mesečnom nivou imaju u radu broj predmeta koji se mogu izbrojati na prste jedne ruke, onda je jasno koliko je nejednaka opterećenost sudova i u ovoj materiji", napomenuo je Stepanović.

Napomenuo je da je u Višem sudu u Beogradu u toku 2017. godine ukupno rešeno 39.125 predmeta, što znači da je svaki sudija u proseku rešio 536 predmeta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track