(FOTO) SLIKARSKIM TALENTOM ODUŠEVIO SRBIJU: Farhad (12) iz Avganistana i njegova porodica dobili srpsko državljanstvo
Foto: Tanjug/Tanja Valič

svečanost u vladi Srbije

(FOTO) SLIKARSKIM TALENTOM ODUŠEVIO SRBIJU: Farhad (12) iz Avganistana i njegova porodica dobili srpsko državljanstvo

Društvo -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uručila je danas porodici Nuri državljanstvo Republike Srbije i istakla da je Srbija u doba najveće migrantske krize pokazala ljudsko lice kojim se ponosimo.

Premijerka je porodici mališana Farhada Nurija, koji je privukao pažnju srpske javnosti izuzetnim slikarskim talentom, uručila državljanstvo, rekavši da će uskoro dobiti i pasoše.

Ona je, čestitajući im što su postali državljani Srbije, izrazila nadu da će u Srbiji naći novi dom.

"Meni je izuzetno zadovoljstvo da mogu ispred Vlade da uručim državljanstvo ovoj divnoj porodici koja je bila pogođena nesrećom sa kojom nisu imale nikakve veze. Drago mi je što je Srbija pokazala ljudsko lice u vreme migrantske krize. Ovo je emitovan dan za nas, i drago mi je što im se sviđa Srbija", kazala je Brnabić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Za nas je kao društvo važno da otvorimo vrata, ruke i srca, ka ljudima koji su pogođeni nesrećom i da im omogućimo da ovde imaju dom za sebe i drugačiju budućnost.

Izrazila je zadovoljstvo što je završen posao oko državljanstva za porodicu Nuri, dodajući da je ovo lep gest ne samo vlade i predsednika Srbije, već svih građana koji su u ovome podržali vladu, a što dovoljno govori o nama kao zemlji.

Mališana Farhada je pitala kako mu je u Srbiji, a on je odgovorio da ovih dana ima problema sa matematikom u školi, ali da je sve ostalo dobro.

Na uručenje državljanstva on je došao u pratnji oca, majke i dva brata, a ovom činu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i gradski menadžer Goran Vesić, koji su deci uručili fudbalsku i košarkašku loptu, a Farhadu blok i pribor za crtanje.

Na pitanje da li će od sada da navija za Srbiju, Farhad je odgovorio da navija za Crvenu Zvezdu i da mu se najviše u Srbiji sviđa fudbal.

Takođe je rekao da mu se najmanje dopada izbeglički smeštaj i da bi najradije voleo da živi sa porodicom u kući.

Najavio je da planira na leto novu izložbu, a motivi su mu trenutno životinje, dok se otac mladog umetnika požalio što još uvek nema posla.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Inače, Farhad Nuri privukao je pažnju javnosti svojim izuzetnim slikarskim talentom, kada je prodavajući svoje crteže, pomogao lečenje dečaka iz Srbije.

Jedanaestogodišnjem dečaku i njegovoj porodici predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je državljanstvo u avgustu prošle godine.

Predsednik je tada izrazio želju da zadrži "slikarski, ali i ljudski talenat" Farhada Nurija i njegove porodice.

Gradski menadžer Goran Vesić posetio je Farhada u avgustu prošle godine u Centru za azil u Krnjači, i tom prilikom poručio da grad želi da pokaže da ljudi koji dodu iz daleka mogu da postanu deo naše zajednice.

Komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić ocenio je da je dobijanje državljanstva najvažniji korak ove porodice i preduslov za dalju integraciju.

Najavio je da će u narednih godinu dana porodici biti laćana kuća ili stan, i škola jezika, a da je sada lakše da se zaposle, jer automatski dobijaju radnu knjižicu.

"Videćete za nekoliko meseci koja je vrsta napretka ostvarena", poručio je Cucić.

On je novinarima preneo da se 20-tak migranata opredelilo da ostane u Srbiji, i da svako ko je dobio subsidijarnu pomoć ili azil mora da sačeka, ali dobija otvorena vrata i pristup svim servisima koje Srbija nudi.

U izbegličkim centrima trenutno je oko 4.200 ljudi, kazao je Cucić dodajući da bitnijih pomaka od avgusta prošle godine nema, i da je tendencija potpunog smirivanja situacije na balkanskoj ruti.

(Kurir.rs/Foto: Tanjug, Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track