PRIJAVLJIVANJE ŠKOLA I DALJE TRAJE: Čak 58 gimnazija u Srbiji želi informatička odeljenja
Foto: Dragana Udovičić

PRVA ODELJENJA ZA NADARENE OTVORENA PROŠLE GODINE

PRIJAVLJIVANJE ŠKOLA I DALJE TRAJE: Čak 58 gimnazija u Srbiji želi informatička odeljenja

Društvo -

BEOGRAD - Čak 58 gimnazija širom Srbije prijavilo se za otvaranje posebnih informatičkih odeljenja, a koliko njih će to zaista i učiniti zavisi od odluke Ministarstva prosvete.

Prva odeljenja za učenike nadarene za informatiku i računarstvo otvorena su prošle godine, ali samo u osam gimnazija, jer mnogi kandidati nisu imali potreban broj bodova za prolazak na prijemnom ispitu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da prijavljivanje gimnazija još traje i da će ih sigurno biti i više. Već je određeno, kako je rekao, 13 gimnazija u kojima će 3. juna biti organizovan prijemni za sve kandidate.

"Ne da nemamo poverenja u škole pojedinačno, već svi testovi koji mere nivo znanja i utvrđuju klasifikacije moraju da se rade pod strogom kontrolom", rekao je ministar.

foto: Zorana Jevtić

Šarćević naglašava da se ova odeljenja neće otvarati "zato što to neko želi", već samo tamo gde se pokazalo da ima dovoljno nadarene dece koja su osvojila i potreban broj bodova na prijemnom za upis u ova odeljenja.

Ministar kaže da se tokom godine insistiralo na obuci kadrova, i da je na sajtu Ministarstva prosvete postavljena onlajn obuka za sve osmake koji žele da se pripreme za prijemni.

Za otvaranje informatičkih odeljenja zainteresovane su 52 državne i šest privatnih gimnazija, a na prijemnom ispitu će biti matematički zadaci srednjeg i naprednog nivoa.

Za pripremu se mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita.

Prošle godine u osam gimnazija u Srbiji formirana su informatička odeljenja.

Jedina u Beogradu koja ima takvo odeljenje je Prva beogradska gimnazija.

foto: Marina Lopičić

Direktor te škole Aleksandar Andrejić ponosno ističe da učenici u ovom odeljenju osim za informatiku pokazuju veliko interesovanje i za druge oblasti.

Kaže da su đaci informatičkog odeljenja postigli odlične rezultate na takmičenju iz programiranja, da su ostvarili dobre rezultate koji se odnose na opštu informatičku pismenost.

"Osim dobrih rezultata u usko stručnoj oblasti, oni su učesnici i književne olimpijade i prešli su na sledećji nivo, kao i na opštinskom takmičenju iz istorije", kaže Andrejić za Tanjug i dodaje da i ove godine, kao i prethodne, planiraju da upišu jedno odeljenje za posebno nadarenu decu iz informatike.

Predviđeno je da učenici tokom četiri godine školovanja imaju 934 časa informatickih predmeta - programiranje, primena računara, objektno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme, veb programiranje.

foto: Youtube Printscreen

Zamenik direktora Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji Milan Novaković smatra da je IT danas svetla tačka kod nas, da u ovoj oblasti može u Srbiji da se ostvari svetska karijera. U toj sferi, pojašnjava, može beskonačno mnogo ljudi da se zaposli.

"Trenutno nam treba deset puta više svega - kadrova, kompanija. U narednih nekoliko godina to je jedna velika šansa za nas", rekao je Novaković za Tanjug.

Dodaje da je važno da se učenici od najranijeg uzrasta sreću sa digitalnim veštinama jer će se u budućnosti čitava privreda zasnivati na tome.

"Opšte je korisno deci da se naoružaju veštinama koje će im sutra značiti lakše zaposlenje i biće u prednosti nad nekim ko nema digitalne veštine", pojašnjava on i zaključuje da su informacione tehnologije i sticanje znanja i veština iz te oblasti važne čime god se sutra deca budu bavila.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić, ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) "HARADINAJ JE NEOSUĐENI TERORISTA KOJI BI DA PONOVI ZLOČIN!" Bezbednost Srba na KiM ponovo ugrožena?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track