SERTIFIKACIJA DOMAĆIH PROIZVODA: Srbija jedina u Evropi pravi hranu bez GMO
Foto: Promo

Ovo je trebalo uraditi

SERTIFIKACIJA DOMAĆIH PROIZVODA: Srbija jedina u Evropi pravi hranu bez GMO

Društvo -

Udruženje Dunav soja daje identitet poljoprivrednoj proizvodnji, pa građani znaju šta kupuju, objašnjava direktorka Marija Kalentić

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja proizvodi isključivo genetski nemodifikovanu stočnu hranu i jedina koja proizvodi dovoljno soje bez GMO za svoje potrebe.

To mora da se zaštiti sertifikacijom kvaliteta kako bi potorošači znali šta koriste.

Daje identitet

- Zakon u Srbiji u ovom momentu zabranjuje uvoz genetski modifikovane soje, što znači da su i sve naše životinje hranjene stočnom hranom i sojom bez GMO. Međutim, Evropa uvozi 40 miliona tona GMO soje godišnje kojima hrani svoje životinje, a to nigde na njihovom mleku, mesu ili jajima ne piše, pa građani i ne znaju šta kupuju. Srbija uvozi značajne količine ovih proizvoda iz drugih zemalja i baš zato je važno da podržimo naše proizvođače bez GMO hrane - objašnjava Marija Kalentić, direktorka Dunav soje, evropskog udruženja koje podržava proizvodnju, sertifikaciju i označavanje domaćih prehrambenih proizvoda bez GMO.

Na taj način udruženje Dunav soja daje identitet našoj domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, a potrošačima pruža mogućnost izbora domaćih proizvoda sertifikovanih bez GMO.

foto: Promo

Kalentićeva naglašava da domaći prehrambeni proizvodi od naših životinja imaju dodatnu vrednost jer u kompletnoj proizvodnji koriste soju bez GMO, a sertifikacija je mogućnost da se ta vrednost i obeleži.

Imamo ono što svet želi

- Za svaki proizvod koji je sertifikovan po našem standardu i nosi oznaku „Hranjeno sojom kontrolisanog kvaliteta i porekla Dunav Soja“ mi garantujemo da je proizveden bez upotrebe GMO sastojaka, odnosno da su životinje hranjene domaćom genetski nemodifikovanom sojom i stočnom hranom. Kontrolišemo ceo proces od njive do trpeze - kaže Kalentićeva i dodaje:

- Srbija ima nešto što ceo svet želi. Zato mi želimo da sačuvamo taj kvalitet i da ga sertifikacijom označimo. Potrošač treba da zna razliku i da zna kako da je prepozna, da je ispred njega domaći proizvod bez GMO i da je za njega korišćena domaća soja, sa naših njiva i od naših vrednih proizvođača.

Vukosav Savić, Žita Srbije

POČELI SMO DA IZVOZIMO SOJU

Vukosav Savić, direktor udruženja Žita Srbije, kaže da je za Srbiju veoma bitno da prihvati uslove Svetske trgovinske organizacije da proizvodi koji nisu modifikovani budu obeleženi kako bi potošači imali pravo na izbor.

- Hrana bez GMO je veoma tražena u svetu. Naša soja ima prednost na tržištu. Lakše je prodamo, a i postižemo nešto bolje cene nego što to mogu uraditi ovi koji imaju GMO hranu. Postali smo izvoznici soje. Decenijama unazad smo uvozili, a onda smo malo promenili priču. Udruženje Dunav Soja je veoma značajno, oni su ti pod čijim zaštitnim znakom se proizvodi soja bez GMO.

Kurir / JELENA PRONIĆ

Foto: Shutterstock, Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja