BICIKLISTA NADUVAO 2,63 PROMILA: Za sedam dana iza rešetaka 34 pijana vozača
Foto: Shutterstock

REZULTATI

BICIKLISTA NADUVAO 2,63 PROMILA: Za sedam dana iza rešetaka 34 pijana vozača

Društvo -

Nakon trežnjenja u policijskoj stanici, vozačima sa više od 0,5 promila alkohola u krvi sudija za prekršaje određuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora

Čak 34 bahata vozača završila su u zatvoru zbog nasilničke vožnje u prethodnih sedam dana, otkad se primenjuju Izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

foto: Printscreen

Rekorder među njima je rumunski državljanin koji je vozio bicikl sa 2,63 promila alkohola u krvi. Njega je sud u Požarevcu osudio na 30 dana zatvora.

Pijanom Rumunu je kaznu izrekao sudija za prekršaje, a on je jedan od 34 bahata vozača koji su kažnjeni po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaju. Policija je u okviru kontrole saobraćaja sprovedene od 2. do 9. aprila na teritoriji požarevačke uprave podnela 272 prekršajna naloga i 27 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka uglavnom zbog neprilagođene brzine.

Vozači na trežnjenju

U nasilničkoj vožnji najviše su učestvovali vozači koji su imali više od dva promila alkohola u krvi u trenutku kada ih je zaustavila saobraćajna policija, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Podsetimo, na osnovu izmenjenog zakona, koji je stupio je na snagu 3. aprila, vozač se nakon trežnjenja u policijskoj stanici po hitnom postupku sprovodi kod sudije za prekršaje, koji mu određuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora, 15 negativnih poena i zabranu upravljanja vozilom od devet do 12 meseci.

foto: Dragana Udovičić

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Kurir da se time što se bahati vozači odmah šalju u zatvor celokupnom društvu šalje dobra i jaka poruka.

- Svi smo videli kakva se užasna nesreća desila u Nišu pre nedelju dana, kada je pijani vozač usmrtio troje ljude. Čovek koji ima dva promila alkohola u krvi ima 80 puta veće šanse da izazove saobraćajnu nesreću nego normalan vozač. Znači onaj ko ima dva promila u krvi i sedne da vozi potencijalni je ubica, pa su policajci i sudije sa ulice zapravo sklonili potencijalne ubice - kaže Okanović.

foto: Printscreen

Uhvaćen na delu

Da podsetimo, za prethodni vikend u blizini Kruševca kaznu od 30 dana zatvora dobio je vozač „fijat punta“ koji je naduvao čak 2,38 promila nakon što su ga saobraćajnoj policiji prijavili građani, dok je upola manje kažnjen Goran C. jer je za volanom imao 2,04 promila.

Kurir / J. Pronić

Foto: Printscreen, Dragana Udovičić, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja