Najnovije vesti

OPROŠTAJ MARIJE OD SVOJE FILMSKE MAJKE JELENE: Ne nedostaješ mi jer si zauvek tu
Foto: Fonet

Emotivno

OPROŠTAJ MARIJE OD SVOJE FILMSKE MAJKE JELENE: Ne nedostaješ mi jer si zauvek tu

Društvo

Rialda Kadrić Šebek je najpoznatija kao Marija iz „Žikine dinastije“. U autorskom tekstu za Kurir ona evocira uspomene na svoju televizijsku majku Jelenu Žigon, koja je iznenada pre tri dana preminula u 85. godini.

- Jelena Žigon mi nikad nije davala savete. Možda je upravo stoga moje poštovanje prema njoj i ulozi koju je imala u mom odrastanju godinama raslo, kako sam promišljala značaj uspomena koje bi mi se vraćale u slikama kao na filmskom platnu.

Jelena je umela naprosto da bude. Kad smo na setu bile zajedno, uvek sam osećala da u Jeleninom prisustvu imam prostora. U tom prostoru osećala sam se spokojno.

Tek ću kasnije u životu shvatiti koliko savet može da bude neprijateljski čin: oduzima vam pravo da nešto organski sazri u vama i da to svarite na svoj način. Naravno, nisam shvatala šta mi je prisustvo Jelene Žigon značilo u turbulentnom pubertetskom periodu kad ste u periodu između deteta i devojčurka, uglavnom Frankenštajn u procesu.

Imponovalo mi je što me nije tretirala ni kao ćerku ni kao prijateljicu ni kao koleginicu. Postojala je lepa asimetrija u tom odnosu bez mnogo reči i mudrovanja. Retka je sposobnost žene i glumice da samu sebe ne zavede ulogom majke. Jelena nije ušla u kliše i u tome je snaga tog ženskog elementa u prirodi sa svom svojom ambivalencijom i tajnom koju nosi. Moja razmišljanja isprovocirana tim odnosom inspirisala su me da tražim i prepoznajem žensko u sebi. Da budem svoja i da se ne žuljam po oklopima uloga koje nameću tuđe percepcije.

foto: Printscreen

Posmatrala sam Jelenin odnos prema drugima. Njena je otmenost i pod pritiskom čekanja, napora, umora ostajala netaknuta. Svoju ženstvenost i krhkost nije nosila sa strahom, već s jednostavnošću koja ne smara. Mogli ste biti, dete, odrasli, životinja ili čovek, prosjak ili car, Jelena se nije gubila u prisustvu tuđih konflikata i različitosti. Jako je volela životinje i pitala se zašto ih više nema u filmovima koje smo snimali.

Mogu da je ispratim samo s rečima da mi neće nedostajati, zato što je tu. Nenametljivo kao što je i živela ostaje prisutna i u smrti. Osećam više izazov da poštujem te jednostavne činjenice života i uzmem ono što mi se daje - dragocenu uspomenu.

Hvala vam, Jelena. Idem i ja sad - da gledam vaše filmove.

Rialda Šebek

Foto: Fonet, Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...